VRAĆENE NAKNADE MAJKAMA, korisnice već u ponedjeljak mogu podnijeti zahtjev za obeštećenje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece. Zakon je u Službenom listu objavljen 31. decembra i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. To znači da će majke koje su stekle pravo na naknade, već od ponedjeljka moći da predaju dokumenta i zahtjev za obeštećenje.
VRAĆENE NAKNADE MAJKAMA, korisnice već u ponedjeljak mogu podnijeti zahtjev za obeštećenje

Foto: Mediabiro

Ovim Zakonom, koji je donijela Skupština Crne Gore 29. decembra 2021. godine, otklanjaju se posljedice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece i uređuju se uslovi obeštećenja bivših korisnica.

Članom 4 ovog Zakona, Država je dužna nadoknaditi nastalu štetu majkama koje su stekle pravo na naknadu, a koja im je potom ukinuta.

O vraćanju naknada za majke troje ili više djece, bilo je riječi i prilikom usvajanja Budžeta za 2021. godinu. Međutim, za implementaciju te budžetske stavke, tada se nijesu stekli svi uslovi. Pored opredjeljivanja sredstava uslov je bio i usvajanje Zakona o pravnom statusu korisnika prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece na osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Ministar finansija Milojko Spajić tada je na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, prilikom usvajanja amandmana, saopštio da je amandman za vraćanje naknada majkama u tom trenutku neprihvatljiv i tražio da se ta sredstva obezbijede u narednoj, tačnije ovoj godini.

Na kraju 2021. godine Skupština je usvojila Zakon kojim će obeštetiti sve korisnice naknada.

Pravo na obeštećenje u skladu sa ovim zakonom imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je to pravo pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine.

Korisnice mogu podnijeti zahtjev za obeštećenje nadležnom centru za socijalni rad u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Uz zahtjev za obeštećenje, korisnice podnose i dokaz o obustavi prava na naknadu, dokaz da nije obveznik osiguranja kod organa državne uprave nadležnog za poreske poslove i dokaz da nije korisnik prava na penziju.

Nadležni centar za socijalni rad dužan je da donese i dostavi rješenje o zahtjevu za ostvarivanje prava na obeštećenje u roku od 15 dana, a ako je potrebno sprovoditi poseban ispitni postupak, u roku od 30 dana od prijema uredno podnesenog zahtjeva. Na rješenje centra korisnica ima pravo na žalbu.

Obeštećenje se izmiruje u novcu, u jednakim mjesečnim iznosima do kraja života korisnice obeštećenja, u skladu sa zakonom. Sredstva se obezbjeđuju iz Budžeta Crne Gore.

Pravo na obeštećenje prestaje ako korisnica zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne djelatnosti ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

3 komentara


Killy

Potpisivat ćeš Dzukanoviću i što nijesi htio🤗
Vratit ćeš sve što si pokrao!!!

Odgovori
Tito

A majke sa jednim ili dvoje djece nijesu majke, ili one po sela sto ne znaju sti je biro. Klasicna diskriminacija.

Odgovori
ssf

sramota i potpuno bez mozga za dizače ruku!!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Tužilačke organizacije negoduju povodom najavljenih izmjena tužilačkih zakona: Nastavlja se praksa kršenja Ustava i zakona

ANALIZA Vukčević za Standard: Vlada otvara pandorinu kutiju

Savković sigurna da će država obešteti majke

VD VDT-a da se bira iz reda starješina organa ili državnih tužilaca u slučaju prestanka mandata

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STAV: Ideolog Zadruge

Pavićević: Zalažemo se za manjinsku vladu, Abazović: Ovo je ponuda svim poslanicima

Evropski sud za ljudska prava: Presuda po tužbi Ljuba Bigovića 13. januara

U Fondu PIO ne znaju koliko će zapošljenih morati da hitno ode sa tržišta rada?!