Izvor: Pobjeda

Adžić: Ministarstvo zdravlja da angažuje privatno obezbjeđenje, intenziviraćemo obilaske zdravstvenih ustanova

Zaposleni u svim jedinicama Hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori okupili su se u 12 sati kako bi na trideset minuta i na trideset sekundi, uz simbolično upaljenju zvučnu signalizaciju, poslali poruku da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.
Adžić: Ministarstvo zdravlja da angažuje privatno obezbjeđenje, intenziviraćemo obilaske zdravstvenih ustanova

Foto: Pobjeda/ Slađana Radonjić

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je da današnji skup predstavlja simbolično okupljanje kojim žele da skrenu pažnju i da apeluje na građane da im dozvole da rade, bez nemilih događaja.

“Ovakve scene dešavale su se zadnjih 10, 15 godina. Svjesni smo da više nema guranja pod tepih. Svjesni da se moramo pridržavati hipokratova zakletve i da smo tu da izlijecimo pacijente, ali apelujemo na njih da se ove scene ne dešavaju više. Ovo nije politika i performans, ovo je apel edukovanih i ljudi da prestanu sa ovim ponašanjem”, rekao je Niković.

On je pozvao građane da zamisle ljekara koji krene da ukaže pomoć i biva pretučen.

“Zamislite da je smrtno stradao, šta bi se desilo”, pita se Niković.

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić predložio je da Ministarstvo zdravlja razmisli o angažovanju privatnog obezbjeđujenja.

On je rekao da u MUP-u imaju oko 1.500 službenika, odnosno da nemaju dovoljan broj kako bi obezbijedili stalno obezbjeđenje.

Podsjetio je da od prošle godine policijski službenici svakodnevno obilaze zdravsene ustanove.

“Ono što je naša mogućnost je da intenziviramo obilaske”, naveo je Adžić.

Ana Davidović je ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici uputila zahtjev da se obezbijedi obezbjeđenje kako bi ljekari mogli normalno da obavljaju posao.

“Niko od nas nema pravo da provocira porodicu pacijenata. Sa policijom postoji saradnja i dogovor da tokom noći obilaze jedinice Hitne medicinske pomoći. Ovakve situacije su prilog apelima da je neophodno omogućiti obezbjeđenje i to zahtijevamo od nadležnih kako bi mogli da radimo svoj posao”, poručila je Davidović.

Iz Zavoda za HMP juče su pozvali na razumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći koji su 24 sata dnevno 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna.

“Mi nijesmo heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljamo svoj posao. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata”, dodaju u saopštenju.

Naglašavaju da bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja.

“U Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vrijeme ne čeka. I sada smo na svojim radnim mjestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom sviješću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima”, zaključili su u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Otvorena jedinica Hitne pomoći na Cetinju

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Otvoren rekonstruisani centralni objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici

Zbog napada na ljekara Hitne pomoći uhapšene dvije osobe

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ROK ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA USTAVNI SUD ISTIČE VEČERAS: Stigle prijave 19 kandidata

Znate li za šta se koristi svaka od četiri strane na rendeu

Nakon smrti Rođe Raičevića desila se UŽASNA i NEOPROSTIVA STVAR

Pogledajte koje web stranice su najpopularnije od početka devedesetih do danas