Banović: Dekriminalizovati upotrebu kanabisa

Govoreći o inicijativi legalizacije kanabisa u medicinske svrhe koju je podnio SDP, predstavnik te partije Adnan Striković kazao je da bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe bila korisna. On je kazao da može doći do određenih nuspojava, ali da korisne strane prednjače.
Banović: Dekriminalizovati upotrebu kanabisa

Foto: RTCG

Inicijator legalizacije marihuane Nikola Banović kazao je da se ta inicijativa zalaže i za dekriminalizaciju upotrebe kanabisa. On je predložio da se formira kontrolno tijelo koje bi se bavilo nadzorom kultivacije, prerade i distribucije kanabisa, kao i konzumacijiom.

“Vi ne možete da koristite kanabis bilo gdje. Vi imate određena turistička mjesta, privatne domove…”, kazao je Banović.

On je kazao da postoje legalne supstance koje izazivaju smrtni ishod, poput cigareta ili alkohola, dok “kanabis nema nikakvih smrtnih ishoda od kad se vodi statistika”

Doktor Vladimir Dobričanin kazao je da kada se govori o medicinskoj upotrebi svih preparata koje se dobijaju iz kanabisa, o tome se debata treba voditi samo sa stručnom javnošću.

On je kazao da postoje određeni preparati koji se koriste za pacijente koji su na hemoterapiji, ali da i oni izazivaju određene nuspojave, poput povraćanja.

“Što se tiče medicinske upotrebe, to je nešto što treba da uđe na naše tržište. Postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati, i postoje određene procedure koje će marihuanu ne legalizovati, nego registrovati”, naglasio je Dobričanin.

On je kazao da je marihuana droga koja izaziva tokom i nakon koriščenja suprimiranje centralnog nervnog sistema, dovodi do tahikardije…

Advokat Dalibor Kavarić kazao je da nije protiv registracije lijeka baziranog na osnovu ekstrakata ili sintetičkih proizvoda iz indijske konoplje.

“Ja sam protiv legalizacije uzgajanja marihuane, i dozvoljavanja da privatna lica bez mogućnosti države da ih kontroliše proizvode konoplju i da budu karika u lancu gdje bi se pod okriljem upotrebe marihuane u medicinske svrhe ona proizvodila”, kazao je Kavarić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kanabis u Crnoj Gori na putu legalizacije

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Ove godine legalizovano 615 objekata

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Rama: Abazović uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan

VIDEO: Zoran Lazarević novi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Direktor AEM podnio tužbu Upravnom sudu

Kostić: S jeseni može doći do nestašice namirnica, o tome niko ne govori