Bošnjak i Pavićević: Osuda vlasti i reakcija nadležnih ne smiju izostati u slučaju napada na novinare

Uznemiravajuće prijetnje smrću novinarki M portala Danici Nikolić moraju hitno da zabrinu službe bezbjednosti i tuzilaštvo, poručile su kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, ističući da u slučaju napada na medije, ne smije izostati osuda od strane predstavnika vlasti, kao ni reakcija nadležnih organa.
Bošnjak i Pavićević: Osuda vlasti i reakcija nadležnih ne smiju izostati u slučaju napada na novinare

Izvor: Skupština Crne Gore

One su poručile da je potrebna urgentna reakcija nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osobe koja joj je uputila zastašujuće prijetnje.

”Svjedoci smo da kontinuirane uvrede upućene ženama sa javne scene u Crnoj Gori svakodnevno prerastaju u ozbiljne prijetnje smrću, što je pokazala prijetnja novinarki Nikolić, kojoj se na ovaj način otvoreno staje na put slobode medijskog rada i istarživačkog novinarstva. Osim negativnih komentara, uznemiravanja, verbalnih prijetnji, vulgarnih i mizogenih uvreda, poruke sada sadrže i govor mržnje i eksplicitne prijetnje smrću”, konstatovale su one.

Kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine su kazale da česti napadi ili primjeri targetiranja u medijima, dodatno podstrekuju i ostale građane da čine slično.

”Što za posljedicu može da ima i povećanje napada na novinarke ili čak umanjenu reakciju ili potpuno odsustvo reakcije pojedinih predstavnika nadležnih organa. Ne smije u konkretnom slučaju izostati osuda od strane predstavnika vlasti i nepoznavanje odgovornosti nadležnih organa, kao i nedostatak svijesti za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara”, istakle su Bošnjak i Pavićević.

One su ocijenile da je napad na novinarku napad na sve žene u Crnoj Gori, napad na javni interes, napad na demokratiju i prava svih građanki I građana.

”Zato zahtijevamo da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobu koja je uputila ozbiljne prijetnje novinarki M portala, i to u što kraćem vremenskom roku, jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarkama i novinarima”, podvukle su one.

Bošnjak i Pavićević su ocijenile da ova prijetnja mora biti najstrožije sankcionisana i biti opomena svima onima koji se odvaže da prijete, vrijeđaju ili uruše dignitet i integritet neke novinarke na prostoru Crne Gore.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Premijerove šale javnost doživljava kao prijetnje

PAVIĆEVIĆ ZA STANDARD: Stagnacija na EU putu obilježila proteklu godinu, saradnja građanskih partija neminovnost

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Bilčiku upućeno pismo, potpisalo ga više od 130 intelektualaca i građanskih aktivista, evo i kojih…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

EVO KO JE ŽENA VOĐE ŠKALJARACA KOJA JE SVJEDOČILA UBISTVU: Viđala ga dok je bio u zatvoru, nosila mu sumnjive pakete

Crnogorskoj policiji zvanično potvrđeno da je Jovica Vukotić ubijen u Istanbulu

VIDEO – Savović zaprijetio: Vratićemo svima koji su podržali Tomkića, osveta će biti strašna

Kum Nemanje Medina: Optuženi Ulama mi se hvalio zoljom, u 90 odsto slučajeva je imao oružje