Bošnjak i Pavićević: Stanje alarmantno, javna scena kontaminirana, institucije da reaguju

Kao Ženski klub, vrlo smo zabrinute ovolikom dozom kontaminacije javnog prostora sa seksističkim, mizoginim i vrlo lascivnim izjavama upućenim ženama na javnim funkcijama, a najčešća meta su političarke i novinarke, poručile su kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak i Vesna Pavićević.
Bošnjak i Pavićević: Stanje alarmantno, javna scena kontaminirana, institucije da reaguju

Društvene mreže su, upozoravaju, teren na kojima bukti ovaj način nedopustive komunikacije.

“Nažalost, svjedoci smo da ni pojedini javni i stranački funkcioneri, te navodno ugledni biznismeni, nijesu imuni na ovakav način izražavanja, te olako potežu za njim. Kada je ova vrsta napada na žene u pitanju, izgleda se brišu sve ideološke razlike.

Tako smo imali neprimjeren seksistički komentar Stare garde Liberalnog saveza prema poslanici Aleksandri Vuković, zatim bestidnu izjavu portparola Socijaldemokrata, Nikole Zirojevića, upućenu ministarki Vesni Bratić, pa nedavno vrlo lascivan komentar člana Vladine Nacionalne komisije za UNESCO i bivšeg gradonačelnika Cetinja i funkcionera Narodne stranke, Jovana Markuša, upućenog poslanici Draginji Vuksanović-Stanković, pa do ultra desničara Šešelja i njegovih bezprizornih kvalifikacija na račun Cetinjanki i koleginice Vuksanović-Stanković”, navele su u saopštenju Bošnjak i Pavićević.

Kompletan ideološki spektar je jedinstven kad treba poniziti ženu i svi oni na to gledaju kao na potpuno prirodnu stvar, dodale su.

“Nevjerovatno je kako je muškarcima prirodno da se na ženu gleda kao na objekat. U njihovim očima žene su prvenstveno tijelo i izgled i uvijek je tu neka neprimjerena aluzija na taj račun. Tako, nažalost, uprkos porastu broja žena na visokim mjestima u crnogorskoj politici, imamo nerijetko da se umjesto polemike sa njihovim, najčešće vrlo jasnim stavovima, posegne za komentarisanjem njihovog izgleda i njihovog načina izražavanja, temperamenta, njihove pojavnosti.

Ono što posebno zabrinjava je visok stepen tolerancije prema ovim sve učestalijim pojavama, onih čija je dužnost da to osude, a mislim na sami državni vrh i na naše kolege političare i medije. Ali ne, tu imamo izraženu selektivnost, može za Draginju sve, a ne može za Vesnu, ili obrnuto, zavisno koji je medij u pitanju i zavisno iz kog političkog tabora se potiče”, dodaju u saopštenju.

Zato Ženski klub upozorava da je krajnje vrijeme za promjenu u načinu komunikacije u javnom prostoru, jer, kako dodaju, postoji bojazan da ono što nam se svakodnevno događa u javnoj sferi bude prihvaćeno kao normalno, da se sve to tretira kao sitnica, da oguglamo i da se naviknemo na to.

“Kad prebrojimo samo saopštenja našeg Ženskog kluba povodom ovakvih ispada, vidimo da je stanje alarmantno. Nažalost, vrlo zabrinjava nepodnošljiva lakoća sa kojom se daju ovakve izjave a i činjenica što oni koji ih daju se još i iščuđavaju reakcijama Ženskog kluba jer ne vide ništa sporno u njima.

Očigledno je i to da se u Crnoj Gori, u široj zajednici seksistički ispadi uglavnom pravdaju nekakvom mačističkom tradicijom u kojoj je ova vrsta vrijeđanja žena benigna muška zabava. Benigna kada se ne radi o njihovim majkama, ćerkama, suprugama ili sestrama.

Zato, ovakva kontaminacija javne scene mora hitno da se zaustavi, jer su sve granice pređene. Još jednom apelujemo na institucije sistema da u okvirima svojih ingerencija reaguju i na sve nas u javnoj sferi da ne tolerišemo i javno osudimo ovakve ispade i da ne dozvolimo da nam ovakav diskurs postane normalna svakodnevica, a imajući u vidu trendove, prijeti nam baš to”, upozorile su Bošnjak i Pavićević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Gledajte naprijed jer je istorija već na vaša ramena stavila dovoljno tereta

KAKO SU POSLANICI GLASALI O INTERPELACIJAMA: Za smjenu Bratić od poslanika URE glasala samo Jelušić

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Raščanin-Radičević SVESTRANA ŽENA I POLITIČARKA, za Standard priča o djeci i kuvanju, ima položen lovački ispit i oružni list

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuk Perović za Standard preporučuje: Skandinavski TV dragulji koje ne smijete propustiti

Vartolomej Bečiću: Čestitam Vam na podršci Mitropoliji, kao i što se na pravi način borite za religijske slobode i jedinstvo svih u Crnoj Gori

Šćepanović: Poslije sramne izjave Golubović ne može više biti dio partije

Vuković: Uvijek sam htio da se vratim i doprinesem boljoj Crnoj Gori