Bregu: Razvojni potencijal Zapadnog Balkana može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju

''Evropska integracija i transatlanska saradnja ne trebaju biti odvojene na Zapadnom Balkanu. Krajnje je vrijeme da proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bude u centru pažnje prije nego što postane prekasno. To je epicentar budućnosti ovog regiona. Evropska perspektiva je vodilja koja proces saradnje dugoročno čini korisnim za sve! Naš region nije savršen, ali želimo izvući nabolje iz njegove nesavršenosti'', rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu sinoć u Minhenu na otvaranju skupa na visokom nivou ''Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan'', koji je organizovan zajedno sa Minhenskom sigurnosnom konferencijom.
Bregu: Razvojni potencijal Zapadnog Balkana može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju

Majlinda Bregu

„Razvojni potencijal regiona može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju na Zapadnom Balkanu. To je krajnji cilj programa za zajedničko regionalno tržište koji mi u Vijeću za regionalnu saradnju vodimo. Iako je primjetno da u nekim programima nije bilo rezultata, u velikom broju slučajeva to je bila posljedica ne tehničke već političke prirode”, navodi ona.

Prema njenim riječima, regionalna ekonomska integracija nije samostalan proces i bit će nepotpuna ako je ne bude pratio poziv za intenziviranje kredibilnog puta za članstvu u EU, kao i, dodaje Bregu, postepeno uvođenje evropskih politika, programa i tržišta kao dio procesa pristupanja.

“Svjesni smo da Evropska unija ima svu prednost u regionu. Podržava je 62 posto građana Zapadnog Balkana, a ujedno je i na prvom mjestu kao najveći investitor,“ dodala je Bregu.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana nije samo teritorijalno već i transformativno pitanje. Svi se slažemo da proširenje nije metodološki već politički proces i da kao takav treba i ostati. Sada je vrijeme za djelovanje. Ako se ova prilika ne iskoristi, Zapadni Balkan rizikuje gubljenje još jedne decenije obilježene novim potencijalnim nestabilnostima. Ako obrazovani i sposobni mladi ljude ne vide evropsku perspektivu kod kuće, iskoristiće postojeće mogućnosti da migriraju i bolje uslove života traže u Evropskoj uniji,“ zaključila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju je u subotu na marginama Minhenske sigurnosne konferencije imala nekoliko bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa državnom sekretarkom za Evropu Njemačkog ministarstva vanjskih poslova Annom Luhrmann, generalnim sekretarom Svjetske carinske organizacije Kunio Mikuriyaom, kao i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovacevskim.

Na skupu su se okupili visoki zvaničnici iz regiona i Evropske unije, i to premijer Bugarske Kiril Petkov, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovacevski, premijer Kosova Aljbin Kurti, ministrica vanjskih poslova Albanije Olta Xhacka, ministar vanjskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Slovenije Anze Logar, zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Tobias Lindner, generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove Stefano Saninno, predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije ambasador Wolfgang Ischinger, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, američka senatorica Jeanne Shaheen, vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Naz Durakoglu i drugi visoki zvaničnici sa Zapadnog Balkana, iz Evropske unije i američkog Kongresa. Moderator događaja bila je Majda Ruge, viša stručnjakinja u Evropskom vijeću za vanjske odnose.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zapadni Balkan na vezi: imamo besplatan roming

Bregu smatra da je krajnje vrijeme da se smanje cijene rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana

Bregu: Potpuno bez naknade za roming od 1. jula na Zapadnom Balkanu

Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Podgoričaninu krivična prijava zbog povrede ugleda države Crne Gore

Tri decenije mlađa žena kriva za razvod Danice i Lazara Ristovskog?

Radunović postavio pitanje Abazoviću: Daje ponudu za sastav nove vlade

Đukanović u Briselu: Uspijeva se osujetiti tempo kretanja naših država ka EU, u CG smo trenutno najbliži manjinskoj vladi