Izvor: RTCG

CDT: Nedopustivo mijenjati izbornu jedinicu pošto su izbori raspisani

Iz Centra za demokratsku tranziciju navode da bi Ustavni sud trebalo da izvuče pouku iz sopstvene zakašnjele reakcije prilikom neustavnog odlaganja lokalnih izbora i da se urgentno izjasni o njihovoj inicijativi o ''zetskim zakonima'' kako bi spriječio kršenje demokratije i opšteprihvaćenih izbornih principa koje uporno sprovode politički akteri.
CDT: Nedopustivo mijenjati izbornu jedinicu pošto su izbori raspisani

Ilustracija

Predstavnica CDT- a Milena Gvozdenović naglašava da je nedopustivo da se u toku već raspisanog izbornog procesa značajno mijenja izborna jedinica Podgorica.

“Formiranje Opštine Zeta u momentu kada su već raspisani izbori u Podgorici predstavlja ništa drugo do jedno manipulativno političko oruđe kojim se narušava demokratski izborni proces”, ističe Gvozdenović.

U Demokratskom frontu, koji je juče podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Zeti takođe smatraju da je riječ o grubom kršenju biračkog prava i realizaciju ozbiljnog izbornog inžinjeringa.

Pozivaju Ustavni sud da, kako kaže Milan Knežević, “antizetske” zakone proglasi neustavnim.

I pravni eksperti poručuju da je riječ ne samo o kršenju demokratije već samo i uskraćivanju ustavnog prava građana da se izjasne na konsultativnom referendumu.

“Zakonodavac potpuno svjesno krši zakon dovodeći u situaciju da ostvaruje isključivo partijske interese jer sve ovo što se dešava ne dešava se slučajno pred izbore”, ističe Đorđe Blažić.

Sagovornici Radija Crne Gore smatraju da je i nova izmijenjena odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada i Skupštini opštine Zeta takođe neustavna.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zeta postaje samostalna opština

DPS: Teritorija Zete veća za preko 1.000 hektara u odnosu na prethodnu opštinu Golubovci

Blažić: Partije zatvorenim listama žele da iste ljude decenijama „ustoliče“ na funkcijama

ANĐUŠIĆ ZA STANDARD: Zeta ima sve preduslove za samostalnost opštine, procesom razgraničenja će se baviti stručne komisije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

ROŽAJE – SLIJEPO CRIJEVO CRNE GORE? Ne znaju kad će završiti rekonstrukciju magistrale i da li će doći do novog produžetka roka

Milošević o fotografiji sa Bulatović: Riječ je o pokušaju moje diskreditacije, nju poznajem dugi niz godina

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku