CGO predstavlja istraživanje javnog mjenja o percepciji prema LGBTIQ osobama

Centar za građansko obrazovanje predstaviće sjutra rezultate istraživanja stavova javnog mjenja o percepciji prema LGBTIQ osobama, na Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, u velikoj sali CGO-a.
CGO predstavlja istraživanje javnog mjenja o percepciji prema LGBTIQ osobama

Cilj istraživanja, kako su naveli iz ove NVO, je analiza stepena društvene prihvaćenosti LGBTIQ osoba u crnogorskom društvu, ali i svojevrsna evaluacija rada nadležnih institucija, civilnog sektora i efekata postojećih politika u oblasti unaprjeđenja ukupnog položaja LGBTIQ osoba i njihovog prihvatanja u društvu. 

“U kojoj mjeri se danas poštuju prava LGBT osoba u Crnoj Gori? Kako bi građani i građanke reagovali ukoliko bi saznali da je njihovo dijete ili poznanik/prijatelj/kolega/komšija homoseksualne orijentacije? Da li opravdavaju verbalno i fizičko nasilje nad LGBTIQ osobama? Kako bi na njih uticalo saznanje da je je političar kojeg podržavaju homoseksualne orijentacije ili da politička partija koju podržavaju uvrsti LGBTIQ pitanja u svoj program? Da li bi transrodne osobe trebalo da imaju pravo promjene oznake pola u dokumentima na osnovu samoodređenja? Kako se ocjenjuje  rad nadležnih institucija i nevladinih organizacija u zaštiti prava LGBT osoba? Da li je stav vjerskih zajednica o pravima LGBT osoba nešto što političari i drugi donosioci odluka treba da uzimaju kao relavantno u koncipiranju zakona i politika za ovu populaciju? Odgovore građana i građanki na ova i niz drugih vezanih pitanje će predstaviti i komentarisati: Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u i Maja Marinović, saradnica na programima”, navodi se u saopštenju CGO-a.

Istraživanje je dio projekta “LGBTIQ – Sloboda bez etiketa!” koji sprovodi CGO uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CGO: Procent onih koji smatraju da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu dostigao rekord

Most „Milenijum“ obasjan duginim bojama u čast devetog Montenegro prajda

Položaj LGBTIQ osoba bolji, daleko od idealnog

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mandić: Dogovorili smo se, formiraćemo vladu, Lekić mandatar

STANDARD SAZNAJE: Policija identifikovala jednog, od petorice napadača koji su brutalno pretukli mladića u Bloku 9

Popović: Da se kandiduju sv. Petar Cetinjski, Njegoš i Valtazar Bogišić teško da bi mogli biti izabrani

Lideri Kine i Indije jasno stavili do znanja Putinu da sad nije vrijeme za rat