CHO: Osuditi nezakonitu i neprihvatljivu politiku prema medijima koju vodi Vlada Zdravka Krivokapića

Ukupna crnogorska javnost, uključujući političke partije i nevladine organizacije, ali i tužilačke i pravosudne institucije, mora jasno i nedvosmisleno osuditi nezakonitu i neprihvatljivu politiku koja se vodi prema medijima od strane Vlade Zdravka Krivokapića i preduzeti mjere koje nalažu zakoni naše zemlje, ali i odlučno reagovati prema brutalnim napadima na slobodu medija, uključujući hitnu i neodložnu inkriminaciju i procesuiranje počinilaca, saopošteno je iz Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO).
CHO: Osuditi nezakonitu i neprihvatljivu politiku prema medijima koju vodi Vlada Zdravka Krivokapića

Kako kažu, slučaj netransparentne i nezakonite dodjele sredstava – odnosno oprosta obaveza – za tri privatne televizije, čiji su vlasnici (dominantno) inostrana pravna i fizička lica, od 200.000 eura, od strane odlazeće Vlade – je samo jedan u nizu njenih apsolutno neprihvatljivih politički i interesno motivisanih poteza.

“Skandalozno je da se takva praksa arbitrernog i pristrasnog odnosa prema medijima u Crnoj Gori nastavlja čak i tokom tzv. “tehničkog” mandata Vlade, u kojem i dalje postoji ministarstvo kojem je u obavezi da se bavi ovim pitanjima na način saglasan zakonu i stvarnim potrebama i interesima medija u našoj zemlji. Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) poziva premijera Krivokapića i posebno ministricu Srzentić da daju javno obrazloženje o motivima i razlozima ove skandalozne odluke. Njihova odgovornost za ovakvo postupanje je neizbježna”, navodi se u saopštenju.

Odabir, kako su kazali iz CHO, tri televizije (Vijesti, Nova i Prva) govori, pored ostalog, o političkim afinitetima onih koji su donijeli odluku, ali i o programskim sadržajima i političkim preferencijama uređivačke politike ta tri medija, čiji vlasnici (dominantno) nisu iz Crne Gore, što, samo za sebe, može predstavljati dodatni razlog za poništenje te odluke.

Crnogorska javnost je, podsjećaju, takođe, suočena sa jučerašnjim besprizornim javnim kriminalnim napadom na novinarsku ekipu Gradske Televizije, prilikom njihovog obavljanja radnog zadatka u opštini Budva.

“Smatramo da je neophodno da se o tom napadu – ugrožavanju bezbjednosti i pokušaju onemogućavanja slobodnog rada medija – povede hitna istraga, po službenoj dužnosti. Dokazi su jasni i neupitni – poznata su lica koja su napala ekipu, čulo se i vidjelo što su rekli i kako su postupali prema novinarima. Nadamo se, u tom smislu, da će praksa tužilačkih organa i sudova, potvrditi njihovu nepristranost i dosljednost u jednakom postupanju prema počiniocima i prema žrtvama ovakvih brutalnih nasrtaja, a posebno zato što sada postoje jasni dokazi, a ne samo tvrdnje novinara. Ovo posebno ističemo zato što smo svi bili svjedoci različitog tretmana i postupanja, tj. nepostupanja u nekim ranijim slučajevima, upravo zbog pritisaka i političke pristrasnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz CHO su ocijenili značajnim i pohvalnim i to što je matična kuća novinara koji su bili napadnuti – Gradska televizija – bezrezervno stala uz njih i pružila im potpunu podršku, što je veoma značajno u ovakvim situacijama.

“Sjećamo se da je, u nekim drugim primjerima (napad na novinare RTCG Tanju Šuković, Dragana Tomačevića i, sada, nažalost, pokojnog Zorana Kaća Kovačevića od strane svještenika Crkve Srbije na Cetinju), matična kuća – u tom slučaju Javni servis, tj. RTCG”, stala na stranu onih koji su napali novinare, a da nadležne institucije nisu reagovale!

Ne smije se ponoviti situacija da nadležne državne institucije i sada prećute ovaj događaj, kao što ni oni koji su svojom pozicijom i ulogom obavezni da reaguju ne smiju ostati nijemi”; navodi se u saopštenju.

CHO ističe da postoji jasna korelacija između nestransparentne podrške određenim medijima i ćutanje političkih subjekata koji su formirali odlazeću Vladu.

“Poželjni i favorizovani mediji i novinari su na jednoj strani, a oni koji su targetirani, proskribovani i ostavljeni da se sami brane, su na drugoj. Prve grlato i sistemom harange i hajke brane svi režimski mediji, pa još za to dobiju oprost obaveza, a o drugima mnogi ćute i zabijaju glavu u pijesak.

Bilo bi korisno i logično – povodom oba slučaja – da se oglasi i diplomatska zajednica u Crnoj Gori, a posebno Misija Evropske Unij”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CHO: Nije primjereno da se podnosioci pritužbe informišu iz medija

CHO: MUP da obustavi inkriminisanje legalnih radnji Zekovića

CHO: Od početka agresije na Ukrajinu u Crnoj Gori se vodi rat za destabilizaciju političkih i bezbjednosnih prilika

Vlahović ispred CHO: Opasne prijetnje novinaru Radončiću, privrženost policije etičkim vrijednostima ne smije biti dovedena u pitanje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Oftalmolozi Kliničkog centra Crne Gore samostalno izvode operacije na zadnjem segmentu oka

Gradska RTV: Braća predsjednika Opštine Budva brutalno napala našu novinarku

Sve Vučićeve odluke su u dogovoru sa Kremljom

Presuda crnogorskim državljanima: Za šverc kokaina koristili iznajmljenu kuću i automobile