Izvor: Klix.ba

Članice G7 zabraniće uvoz zlata iz Rusije

Američki predsjednik Džo Bajden i njegove kolege iz G7 dogovoriće se o zabrani uvoza novog zlata iz Rusije dok proširuju sankcije Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, saznao je Reuters iz svojih izvora.
Članice G7 zabraniće uvoz zlata iz Rusije

Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države okupile su svijet u nametanju brzih i značajnih ekonomskih sankcija Rusiji kako bi Vladimiru Putinu uskratili sredstva za vođenje rata protiv Ukrajine.

Prema izvoru, Ministarstvo finansija SAD-a izdaće odluku o zabrani uvoza novog zlata u SAD u utorak, u potezu koji ima za cilj dalju izolaciju Rusije od globalne ekonomije sprečavanjem njenog učestvovanja na tržištu zlata.

Zapadne sankcije Rusiji nijesu bile direktno usmjerene na komercijalne pošiljke zlata, ali mnoge banke, špediteri i rafinerije prestali su trgovati ruskim metalima nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Zlato je ključna imovina ruske centralne banke, koja se zbog zapadnih sankcija suočila s ograničenjima u pristupu nekima djelovima svoje imovine koje drži u inostranstvu. Dionice ruskih rud zlata kojima se trguje u inostranstvu pale su ove godine zbog poteškoća, uključujući prodaju zlata i otplatu zajmova bankama pod sankcijama.

Rusija proizvodi oko deset odsto zlata iskopanog u svijetu na godišnjem nivou, a njeni zlatni fondovi utrostručili su se otkako je pripojila Krim 2014.

Grupu 7 najrazvijenijih demokratskih država svijeta čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Japan i Kanada. Ovo su države koje i predvode slobodni svijet u sankcijama prema Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

VIDEO: Konvoj kamiona i vojnika na putu ka ukrajinskoj granici; Amerika šalje 800 trupa i 20 helikoptera na Baltik

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ulubljena auta, oštećeni stambeni objekti… ali zasadi potpuno uništeni

Oftalmolozi Kliničkog centra Crne Gore samostalno izvode operacije na zadnjem segmentu oka

Janković kroz prozor kupatila pobjegao inspektorima

Abazović o povlačenju Đukanovića: Ja znam šta će se desiti, čekam 2023; Bogdanović: I mi znamo – neko će i dalje biti predsjednik