Članovi SOBNOR-a Crne Gore položili vijenac na spomenik Partizanu borcu na gorici povodom 13. jula

Članovi SOBNOR-a Crne Gore položili vijenac na spomenik Partizanu borcu na gorici povodom 13. jula

Foto: SOBNOR

Radmila Čagorović je ispred OBNOR-a 1941 – 1945. Glavni Grad Podgorica pozdravila prisutne  delegacije i čestitala  ovaj veliki praznik 13. jul dan ustanka Crne Gore. Nakon toga skupu se obratio predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević, koji je izmedju ostalog istakao: Svim članovima i poštovaocima SOBNOR-a Crne Gore, i svim gradjanima Crne Gore, čestitamo 13. jul. dan Ustanka Crnogorskog naroda i Dan Državnosti. 

Za Crnu Goru i njene građane, 13. jul ima izuzetan značaj. Toga dana, 1878. godine, na Berlinskom kongresu je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje, a na isti dan 1941. godine, upisala se na listu zemalja od kojih su drugi učili kako se treba boriti za slobodu, dižući ustanak protiv najvećeg svjetskog zla-fašizma.

„Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, ovdje na brdu Gorica, na ovom veličanstvenom spomeniku slobode, gdje vječno počivaju heroji Podgorice i Crne Gore, velika mi je čast da vas pozdravim u ime SOBNOR-a Crne Gore, istakao je u uvodnim riječima predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

Radojević je podsjetio na 13.jul 1941. godine kada su pukle prve oslobodilačke puške na Virpazaru, Košćelama, Mišićima, Čevu, Bjelopavlićima a narednih dana u svim drugim mjestima u Crnoj Gori. Za nekoliko dana pod oružjem se našlo 32000 boraca koji su oslobodili cijelu Crnu Goru sem nekoliko gradova koji su bili pod opsadom.

Ogromne su tekovine 13. jula, tog najvećeg datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti našeg naroda. Veliki Francuski filozof-marksista Žan pol Sartr je rekao za Trinaestojulski ustanak da je najvažniji događaj  1941. godine u porobljenoj Evropi.

“Četvorogodišnja borba nema premca u našoj slavnoj istoriji. Ovaj ustanak je ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život. U trinaestojulskom ustanku je došlo do izražaja crnogorsko nacionalno biće, njegovo slobodoljubje i rodoljubje ispoljavano kroz vjekove da ne vole tuđinsko prisustvo na svom rodnom kamenu, što je posebno došlo do izražaja u porbi protiv fašističkim porobljivača.

Trinaestojulski ustanak je donio socijalno-revolucionarne promjene sa jedne strane i ostvarenje nacionalne ravnopravnosti sa druge strane.

Ono što Trinaestojulskom ustanku daje posebno obilježje i čini ga fenomenom i istorijskom pojavom u toku Drugog svjetskog rata je njegov opštenarodni karakter.

Značajnu ulogu u Trinaestojulskom ustanku i Narodnooslobodilačkoj borbi i uopšte u ratu imala je KPJ. Kao rukovodeća snaga u ratu ona je od samog početka vodila borbu za internacionalizam, za jugoslovenstvo, demokratiju i prava radnog naroda. Iz te borbe rodila se SFRJ , bratska zajednica ravnopravnih naroda, koja je prema priznanju velikih sila bila treća snaga antifašističke koalicije naroda Evrope.

Naša organizacija, boriće se svim svojim bićem na očuvanju i slijedjenju veličanstvene tekovine NOB-e, istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde”, naglasio je Radojević.

I na kraju je zaključio riječima: Neka je slava herojima i vitezovima trinajstojulskih ustanika. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Radojica Radojević izabran za predsjednika SUBNOR-a Crne Gore

Radojević: Ljudske veličine, kakav je bio Veljko Vlahović, se ne smiju zaboravljati

Radojević povodom 13. jula: Najvažniji zadatak za sve antifašiste je borba protiv revizionizma i vraćanja neonacizma na istorijsku scenu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Potresne riječi Miloša Martinovića kojima se oprostio od svoje porodice: Moji anđeli, dolazim brzo kod vas, čekajte me i volim vas

NOVI DETALJI KRVAVOG PIRA NA CETINJU: Očevici tražili oružje od policije da pucaju na ubicu koji je umislio da mu komšije bacaju mađije

Kaluđerović dao izjavu u Tužilaštvu: Danas izjavio saučešće porodicama žrtava Vuka Borilovića

Raonić o propustu u Dnevniku: Sramna greška, pokrenut je postupak