Crna Gora privlačna destinacija za digitalne nomade, Glavni grad baza za poslovanje

Deset digitalnih nomada koji su značajni na globalnoj sceni ove zajednice uživali su u višednevnom putovanju i obilasku prirodnih i kulturnih znamenitosti Crne Gore. Sa preko tri miliona pratilaca na društvenim mrežama kumulativno, digitalni nomadi su tokom svog putovanja promovisali našu zemlju kao oazu za digitalne nomade, saopšteno je iz Glavnog grada.
Crna Gora privlačna destinacija za digitalne nomade, Glavni grad baza za poslovanje

Nakon pet dana obilaska svih djelova Crne Gore, njihov boravak je zaključen konferencijom Montenegro 4 Digital Nomads u Podgorici, koju su organizovali NEST Coworking i Montenegro Digital Nomads Collective, u saradnji sa Glavnim gradom i Nacionalnom Turističkom Organizacijom. Pored poznatih nomada, jedan od panelista bio je predstavnik Glavnog grada, Dzemal Lekić, direktor Centra za informativni sistem.

“Crna Gora je atraktivna destinacija za digitalne nomade zbog svojih prirodnih ljepota, povoljne klime, niskih troškova života, sigurnosti i blizine većim evropskim gradovima. Podgorica, kao glavni grad Crne Gore i administrativni, privredni, kulturni i akademski centar, takođe ima šta da ponudi za digitalne nomade. Raznovrsnost njegove prirode i kulturnog nasljeđa je ogromna i može biti prava stvar za otkrivanje radnog vremena, ali i prepoznatljive konfiguracije, tako da digitalni nomadi mogu na najbolji način da iskoriste svoje vrijeme i kombinuju posao, razonodu i zadovoljstvo.Brojne ruralne sredine udaljene su samo pola sata od centra grada, što im obezbeđuje mir i tišinu kao i blizinu svih potrebnih sadržaja za svakodnevni život”, kazao je direktor CIS-a Dzemal Lekić.

On je istakao da je cilj privlačenja digitalnih nomada razvijanje novih ideja i povećanje poslovne aktivnosti u našem gradu. Takođe, u poređenju sa drugim destinacijama u Evropi, Podgorica je idealno mjesto za život i rad bez velikih gužvi, samo 40 minuta udaljen od obale, a 30 od nove skijaške destinacije u Kolašinu, što ga čini još atraktivnijim. Osim toga, Podgorica je jedan od najzelenijih gradova u Evropi, prvi u regionu i peti u čitavoj Evropi po zelenoj površini u urbanism sredinama, dodao je Dzemal.

Izvršna direktorka Plumia organizacije i direktorka za specijalne projekte u SafetyWing kompaniji, Lauren Razavi najavila je da Plumia radi na kreiranju Nomad propusnice koja će digitalnim nomadima omogućiti da slobodno putuju u preko 10 zemalja 2025. godine, a cilj je da sve zemlje svijeta priznaju ovaj dokument do 2030. godine.

“Značaj inicijative je da pomogne zemljama u razvoju da privuku digitalne nomade, a da istovremeno otvori razvijene zemlje za digitalne nomade” naglasila je Lauren.

Jedna od panelista, Tamara Džuver, ekspertkinja za digitalnu transformaciju i bivša koordinatorka Programa za privlačenje digitalnih nomada, istakla je važnost vize za digitalne nomade:

“To je značajan dokument na kom je prethodna Vlada počela da radi, a sada se nalazi u skupštinskoj proceduri. Nadam se da pričamo o danima ili sedmicama kada se radi o usvajanju ovog dokumenta čime se regulativno stvara dobra osnova za dolazak digitalnih nomada koji će, ovim putem, moći da borave do 2 godine u Crnoj Gori. Sada je značajno da organizacije poput Montenegro Digital Nomads Collective i coworking prostori poput NEST-a pomognu u promociji zemlje projektima poput ovog”, kazala je Džuver.

“Osnivač prve zajednice digitalnih nomada u Izraelu, Dean Kuchel kazao je da je Crna Gora je sjajna zemlja za digitalne nomade.

“Moj cilj je da dovedemo digitalne nomade ovdje, ali na način da lokalno stanovništvo ima koristi od toga. Želim da nomadi koji zarađuju po 3 000 eura mjesečno doprinesu ekonomiji tako da i stanovnici zemalja poput Crne Gore dođu do te zarade”, zaključio je Dean.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Srzentić: Unapređujemo ambijent za digitalne nomade

Digitalni nomadi su budućnost crnogorskog turizma

Crna Gora ima veliki potencijal da postane privlačna destinacija za digitalne nomade

Privlačenje digitalnih nomada: Sajt, aplikacija i kampanja za 100.000 eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SVADBA U PODGORICI ILI NA PRIMORJU: Vlado Šćepanović ženi crnogorsku misicu

Rusi zarobili Amerikance, Istoričar s Jejla: Putinov plan toliko strašan da ga je teško shvatiti”

Đurišić će savjetovati Abazovića u oblasti vazduhoplovstva

Stigla saglasnost za gradnju rizorta na Plavskom jezeru: Hotel će biti turistička atrakcija Crne Gore i inspiracija drugim investitorima