Đeka – Vag: Svi imamo isti cilj a to je pristupanje EU bez alternative

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori više od 15 godina imaju kontinuiranu saradnju na realizaciji politika koje se odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, a posebno rodnoj ravnopravnosti, konstatovano je na sastanku ministra ljudskih i manjinskih prava, Fatmira Gjeke i šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag.
Đeka – Vag: Svi imamo isti cilj a to je pristupanje EU bez alternative

Đeka i Vag; Foto: Vlada CG

Ministar Gjeka je upoznao predstavnicu Misije OSCE u Crnoj Gori sa prioritetima za naredni period i aktivnostima koji su u toku i dodao da se već radi na novom zakunu o zabrani diskriminacije, kao i da će novina biti to što će se formirati novi direktorat za interkuluralnost, koji će biti korak naprijed u unapređenju ljudskih i manjinskih prava.

“Misija OSCE u Crnoj Gori  pruža ekspertsku i svaku drugu podršku u aktivnostima ovog resora na realizaciji strateških  dokumenata, tu se prije svega misli na Nacionalnu strategija rodne ravnopravnosti 2021-2025. godine sa Akcionim planom 2021-2022., kao i pri izradi drugih dokumenata kao što je Instrument za procjenu stepena orodnjenosti strateških dokumenata, koji će poslužiti pri kreiranju svih budućih vladinih sterateških dokumenata,” saopštio je Gjeka.

Svi imamo isti cilj a to je pristupanje EU bez alternative, kazao je Gjeka.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag podsjetila je da od 2004. godine, države članice OEBS-a zagovaraju da su jednaka prava i mogućnosti za žene i muškarce od suštinskog značaja za mir. Ona je kazala da je bliska saradnja sa Direkcijom za rodnu ravnopravnost rezultirala usvajanjem Nacionalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2021-2025. „Posvećeni smo tome da podržimo njegovu implementaciju kroz uvođenje rodne ravnopravnosti u razvojne politike, kao i da pratimo implementaciju strateških dokumenata“, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je dodala da Misija podržava i program edukacije za stručno osposobljavanje državnih službenika u oblasti strateškog planiranja. „Takođe, podržavamo Ministarstvo finansija u uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i podržavamo opštine da izrade lokalne akcione planove za rodnu ravnopravnost, usklađene sa Nacionalnom strategijom. Cilj ovog rada je jačanje mehanizama odgovornosti za postizanje rodne ravnopravnosti i obezbjeđivanje alata i znanja institucionalnim akterima za promovisanje i sprovođenje rodnih politika”, kazala je ambasadorka Vag, izražavajući nadu da će nastaviti dobru saradnju sa Ministartsvom i pomoći ka uspostavljanju pravednijeg i prosperitetnijeg društva.

Na kraju, ministar Gjeka se zahvalio predstavnici Misije OEBS-a u Crnoj Gori na dosadašnjoj pomoći u sprovođenju reformi i daljem jačanju kapaciteta u cilju suzbijanja diskriminacije ranjivih grupa.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vag-Đurović: Dekriminalizacija klevete doprinijela učestalijem govoru mržnje u crnogorskom društvu

Bečić i Vag: Skupština i OEBS jačaće već uspješnu saradnju

Vag Bečiću: Skupština Crne Gore je jedan od ključnih partnera Misije OEBS-a

Abdrakhmanov: Parlament Crne Gore u dijelu inovacija i transparentnosti na jako visokom nivou

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

FATALNA BRKATA PRINCEZA: Priča se da se čak 13 momaka ubilo zbog nje! (FOTO, VIDEO)

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem