Izvor: RTCG

Do aprila identifikaciona dokumenta za pomorce

Izdavanje identifikacionih dokumenata za pomorce trebalo bi da počne do aprila, a Ministarstvo kapitalnih investicija razmatra mogućnost da država izdvaja novac za polovinu plate pomoraca-kadeta, saopšteno je iz tog vladinog resora.
Do aprila identifikaciona dokumenta za pomorce

Foto: Pixabay

Direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija, Tanja Janović, kazala je za Radio Crne Gore da se nakon usvajanja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe već dvije godine konstanto ažurira elektronska baza podataka o pomorcima.

“Ministarstvo kapitalnih investicija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovara postupak za izdavanje identifikacionih isprava za pomorce, koje će sadržati RF čip sa svim podacima o obukama, zvanju, stažu i navigaciji. ILO konvencija, koju je potpisala Crna Gora, predviđa da naši pomorci nova dokumenta moraju dobiti do aprila naredne godine”, rekla je Janović, prenosi portal RTCG.

Ona je dodala da Ministarstvo analizira sve primjedbe i sugestije koje stižu iz pomorske baze vezano za obrazovanje i obuke pomoraca i da će nastojati da poboljša stanje u toj oblasti.

“Već je formirana radna grupu zadužena za izmjenu pravilnika koji definiše oblast obuke pomorskog kadra”, navela je Janović.

Ona je podsjetila da već nekoliko godinama Unija pomoraca apeluje da se, poput programa stručnog osposobljavanja za svršene studente, odobri sličan projekat za pomorce kadete. Oni smatraju da bi država trebalo da opredijeli sredstva za polovinu plate pomoraca-pripravnika, što bi im olakšalo dobijanje prvog posla.

Janović je poručila da je Ministarstvo otvoreno za saradnju sa predstavnicima stručne pomorske javnosti, kako bi se unaprijedio status crnogoskih pomoraca.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Crne Gore kao samostalne države neće biti ako ne bude okrenuta Zapadu

Još se ne zna koliko Crna Gora ima pomoraca

Ministarstvo kapitalnih investicija za 26 honoraraca isplatilo više od sto hiljada

Mještani sela Višnjeva protestovali: Sjenka budućeg kamenoloma nad budvanskim plažama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ko je kriv za fakturu od 160 hiljada eura?

Za treću dionicu planirano do 781 milion eura

Petrović: Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni vlasnik?

U saobraćajnoj nezgodi u Podgorici učestvovalo više vozila, dvije osobe povrijeđene