DUBOKO NESLAGANJE I PROTEST ZBOG UKIDANJA DIREKTORATA ZA ZAŠTITU I JEDNAKOST LICA S INVALIDITETOM U OKVIRU MLJMP

Savez slijepih Crne Gore iskazuje duboko neslaganje i snažan protest u odnosu na odluku Vlade Crne Gore da se ukine Direktorat za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom.
DUBOKO NESLAGANJE I PROTEST ZBOG UKIDANJA DIREKTORATA ZA ZAŠTITU I JEDNAKOST LICA S INVALIDITETOM U OKVIRU MLJMP

Sastanak savez slijepih (arhiva)

”Istovremeno, pozivamo Vladu da hitno izmjeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, na način što će osim ostalih direktorata i službi, svakako predvidjeti i Direktorat za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom, koji je do sada postojao u okviru Ministarstva  ljudskih i manjinskih prava”, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

Zatečeni i duboko razočarani ovakvim postupkom, inkluzivne i proevropske Vlade, upozoravaju i oštro protestuju zbog prethodno navedenog.

”Naime, ukoliko se ukine Direktorat u okviru Ministarstva  ljudskih i manjinskih prava, pitamo se ko će u tom ključnom i za osobe s invaliditetom po mnogo čemu resornom ministarstvu pratiti inplementaciju nedavno usvojene Strategije za zaštitu od diskriminacije i promociju jednakosti lica s invaliditetom ? Ko li će se u skoroj budućnosti pobrinuti da Savjet za pitanja lica s invaliditetom konačno profunkcioniše i počne raditi u interesu osoba s invaliditetom? Savjet je inače Vladino radno tijelo i na našu veliku žalost, ne funkcioniše već tri godine”, ističu iz Saveza slijepih.

Dodaju da je veoma interesantno i poražavajuće da se u usvojenom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu  ljudskih i manjinskih prava  uopšte i ne pominju osobe s invaliditetom, a kamoli radna mjesta čiji djelokrug poslova predviđa bavljenje licima s invaliditetom, ljudskim pravima i pitanjem invaliditeta, što je, kako kažu, apsolutno neprihvatljivo i zbog čega moramo snažno reagovati. 

”Kad je riječ o osobama s invaliditetom, napominjemo da se radi o brojčano značajnoj populaciji građana (Lica s invaliditetom u CG ima oko 12%), koje moraju biti adekvatno zastupljene na institucionalnoj ljestvici, što je u skladu i sa UN Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom, koja ima apsolutni primat u odnosu na unutrašnje propise.  Naglašavamo i podsjećamo Vladu i resorno Ministarstvo da sa ljudskim pravima lica s invaliditetom ne smiju manipulisati, već da iste moraju biti uvažene i zastupljene u istoj mjeri koliko i ostale manjine i grupacije građana u Crnoj Gori. Zahtijevamo samo jednak tretman i odnos, zasnovan na ljudskim pravima i nediskriminatornom postupanju i još jednom pozivamo Vladu i Ministarstvo da hitno preispitaju svoje odluke i buduće korake i svakako da ih usklade sa krunskim i ključnim pravnim dokumentom za lica s invaliditetom, tj. sa odredbama Konvencije o pravima lica s invaliditetom”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Adrović: Neophodno ubrzati aktivnosti na izradi Zakona o vještačenju, a uporedo sa tim i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Samo 5,6 odsto ispitanika smatra da se prava OSI poštuju u Baru, Ulcinju i Tuzima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Prati se postupanje policije povodom napada na LGBTIQ Drop in centar

Javnost ima pravo da zna ko ima diplomatske i službene pasoše

Nema više jeftinih kredita

Incident u centru Podgorice: Tuča vozača zbog saobraćanog nesporazuma