Izvor: Dnevne novine

Evropska agencija za ljekove preporučila upotrebu kapsula Lagevrio protiv virusa Covid-19

Evropska agencija za ljekove (EMA) izdala je preporuku o upotrebi lijeka Lagevrio (molnupiravir) u liječenju COVID-19.
Evropska agencija za ljekove preporučila upotrebu kapsula Lagevrio protiv virusa Covid-19

Foto: Pixabay

Predmetni lijek, kako je objavljeno na sajtu Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), koji trenutno nema dozvolu za stavljanje u promet u Evropskoj uniji (EU), može se primjenjivati za liječenje odraslih sa COVID-19 kojima nije potrebna terapija kiseonikom i kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika COVID-19.

“Lijek Lagevrio potrebno je primijeniti u što kraćem roku nakon dijagnostikovanja C0VID-19 i u roku od pet dana od pojave simptoma. Dostupan je u obliku kapsula i potrebno ga je uzimati dva puta dnevno tokom pet dana”, kaže se na sajtu CInMED-a.

Procijenjeni su, kako se navodi, preliminarni rezultati glavnog ispitivanja na nehospitalizovanim, nevakcinisanim pacijentima sa najmanje jednom osnovnom bolešću koja povećava rizik od teškog oblika COVID-19.

“Lijek Lagevrio, primijenjen u dozi od 800 mg dva puta dnevno, smanjio je rizik od hospitalizacije i smrti kada je njegova primjena započeta u roku od pet dana od početka pojave simptoma. Ukupno je 73 odsto pacijenata (28 od 385) liječenih lijekom Lagevrio hospitalizovano ili umrlo približno mjesec dana nakon početka liječenja, u poređenju sa sa 14,1 odsto pacijenata (53 od377) koji su primili placebo. U grupi pacijenata koji su primili lijek Lagevrio nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, u poređenju sa osam smrtnih slučajeva zabilježenih kod pacijenata koji su primili placebo”, navode iz CInMED-a.

U pogledu bezbjednosti, najčešći neželjeni efektiprijavljeni tokom liječenja i u roku od 14 dana nakon primjene posljednje doze lijeka bili su blagi ili umjereni i uključivali su dijareju, mučninu, vrtoglavicu i glavobolju.

EMA je započela i procjenu lijeka Paxlovid za liječenje COVID-19, koji je poznat i pod nazivom Ritonavir, proizvođača Pfizer.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Iz Kliničkog tvrde da kratko ostaju bez ljekova jer ih Montefarm ne isporučuje

Pet odgovora o lijeku ivermektin i ko o njemu širi dezinformacije

Ivermektin je lijek za konje, a šta još ne bi trebalo piti protiv korone

STANDARD ANALIZA: Povećan broj testiranja na KOVID, privatni testovi i liječenje koštaju više STOTINA EURA, agresivnost pacijenata prema medicinskom osoblju zabrinjavajuća

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dabović kritikovana zbog provokativne slike u dječijoj sobi (FOTO)

Iako zatečen u stanu, Milanović uspio da pobjegne inspektorima

“Ma, kakva ljepotica? Ja sam starica!” Ovo je žena Gorana Bregovića

Bečić: Odavno nisam razgovarao sa Abazovićem, podmetačine im ne mogu zaboraviti