FCJK i PEN centar: Kontinuitet prijetnji medijima pokazatelj da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put

Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost najoštrije osuđuju prijetnje upućene Anteni M i pozivaju nadležne državne organe da hitno reaguju, identifikuju i sankcionišu počinioce ovoga krivičnog djela.
FCJK i PEN centar: Kontinuitet prijetnji medijima pokazatelj da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put

“Već duže od dvije i po decenije Antena M je prepoznatljivi crnogorski topos profesionalnog novinarstva i promoter vrijednosti građanskoga i multikulturnog društva. U društvenoj atmosferi kreiranoj u protekle dvije godine na talasu klerikalizacije i fašizacije društva upravo su Antena M, njeni novinari, kao i novinari drugih redakcija koje njeguju isti odnos prema profesiji i temeljnim vrijednostima crnogorskoga društva, bili česte mete prijetnji i progona”, navode iz FCJK.

Kako ističu, takvom ambijentu uveliko je doprinijelo “bahato ponašanje nosilaca najviših državnih funkcija, tolerisanje i podsticanje govora mržnje ruskih i srpskih propagandnih punktova te neadekvatne reakcije na prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti novinara koji su pružili otpor civilizacijskome posrnuću društva u protekle dvije godine”.

“Nedavno smo svjedočili izjavi premijera Abazovića u kojoj je priznanje visokoga policijskog funkcionera o njegovoj povezanosti s kriminalnim grupacijama na poslu „čišćenja bagre“, odnosno nasilnog gušenja mirnih demonstracija na Cetinju, okarakterisano kao kafanska priča kojom ne treba da se bavi ozbiljna vlada.

Ovakve izjave koje stižu s najviših pozicija izvršne vlasti nijesu ništa drugo do bjelodani primjer zataškavanja skandalozne sprege između vrha policije i kriminalnih krugova čime se šalje poruka da je nasilni obračun s političkim neistomišljenicima dozvoljen te da će njegovi protagonisti biti pod zaštitom najvišega autoriteta vlasti”, dodaju iz FCJK.

Kako ističu, kontituitet prijetnji i zastrašivanja slobodnih novinara i medija u Crnoj Gori pokazatelj je da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put.

Ćutnja najvećega dijela civilnoga sektora, kaka dodaju, s druge strane, svjedoči o njegovom dubokom saučesništvu u procesima destrukcije ključnih vrijednosti ovoga društva.

“Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost pozivaju Upravu policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo i druge nadležne institucije da se hitno pozabave prijetnjama upućenim Anteni M kako bi se identifikacijom i sankcionisanjem vinovnika poslala snažna poruka da će svako nasilno ponašanje biti kažnjeno, a medijska zajednica u Crnoj Gori biti zaštićena od budućih prijetnji ove vrste”, zaključuju u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RADOMAN za Standard: Vladi nije stalo do građana, ali od njihove reakcije i te kako zaziru

Čirgić: Naša akreditacija traje duže nego vaš mandat

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SKANDAL U REŽIJI DEMOKRATA: Šarić i Peković od Zavoda za zapošljavanje dobili više od 100 HILJADA EURA

Vujović: Snaga SPC nije kao 2020. godine; Vlahović: Temeljni ugovor ne bi prošao ratifikaciju Skupštine

Sudija Femić saslušan u svojstvu svjedoka, u predmetu protiv Vesne Medenice

Jovaniću određeno zadržavanje do 72 sata