Izvor: Pobjeda

Galić o oboljelima od majmunskih boginja: Kontakti nijesu testirani, ali ih pratimo

Nema novih slučajeva sumnji na obolijevanje od majmunskih boginja u Crnoj Gori, rekao je Pobjedi juče direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić.
Galić o oboljelima od majmunskih boginja: Kontakti nijesu testirani, ali ih pratimo

Igor Galić

Precizira da za sad, sem prethodno odbačene tri sumnje i jednog potvrđenog slučaja, nema „novih slučajeva sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja“. On je pojasnio da je osoba zarazna od momenta kada joj izađe osip sa vezikulama.

Na pitanje da li ga brine to što u Crnoj Gori trenutno borave turisti, rekao je da ih ima manje u odnosu na neke druge veće turističke zemlje, pa je samim tim kod nas rizik manji.

– Zbog specifične grupe ljudi koji najčešće obolijevaju turistička sezona nije jedini rizik, obolijevanje se javlja i u zemljama koje nijesu turističke – zaključuje Galić.

Prvi slučaj ove zarazne bolesti, detektovan je u ponedjeljak.

Galić za Pobjedu nije želio da otkrije pol i godine osobe jer, kako nam je ranije rekao, mora da poštuje privatnost pacijenata.

Ipak, kazao je da je oboljela osoba crnogorski državljanin i da nije putovala van države. To znači da se zarazila u našoj zemlji.

– Prvi slučaj je dobrog opšteg stanja, a njegovi kontakti su u izolaciji i za sada nijesu testirani jer po protokolu to je neophodno

uraditi kada se pojave simptomi s obzirom na to da se uzorci za detekciju uzimaju orofaringealnim brisom i brisom promjena na koži – rekao je Galić juče za Pobjedu. Istakao je da se epidemiološko istraživanje ovog slučaja nastavlja, kao i da se svakodnevno prati zdravstveno stanje kontakata.

U ponedjeljak je rekao da su uspjeli da dobiju informacije o direktnim kontaktima prve osobe koja je oboljela od majmunskih boginja u Crnoj Gori.

– S obzirom na to da su svi kontakti crnogorski državljani, smatra se da se lanac infekcije uspostavio u zemlji, ali smo izolacijom kontakata uspjeli da ograničimo lanac prenosa jer je karakteristika ovog virusa slab prenos kroz generacije kontakata – rekao je Galić.

Istakao je da se za sada ne može reći da u Crnoj Gori postoji neki veliki rizik.

– Virus se na indirektan način može prenijeti preko posteljine i iz tih razloga insistiramo da prilikom rada u hotelima oni koji obučavaju ljude za rad istaknu određena pravila zbog prenosa ovakvih kontaktnih epidemija – rekao je on.

Čelnik IJZCG-a je naveo da je za opštu populaciju nizak rizik od obolijevanja, te da su pod većim rizikom one osobe koje imaju česte seksualne kontakte sa više različitih partnera.

Inkubacioni period kod ove zarazne bolesti je 21 dan od momenta kada se dođe do kontakta sa zaraženom osobom do pojave simptoma. Izolacija traje takođe 21 dan.

Simptomi su bol u mišićima, groznica, povećanje tjelesne temperature, bol u grlu i karakterističan osip.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Galić: Od 1. decembra moguće uvođenje digitalne kovid potvrde za zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Galić: Bez maski u školama vjerovatno od maja

Galić: Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana, kafići uz muziku rade do jedan poslije ponoći

Galić: Vakcine ne štite 100%, sve su bezbjedne

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Boljević: Porfirije i sveštenici protivzakonito ušli i boravili u CG; krivične prijave protiv Abazovića, Brđanina, Rakonjca…

Euronews: Tajni i kontroverzni ugovor Abazovića da SPC preuzme imovinu države Crne Gore

Konjević: Očekujem da će biti izglasano nepovjerenje Vladi, ako Vlada ne bude oborena povlačim se sa mjesta potpredsjednika

Stav: Lice izdaje