Izvor: RTCG

Galić: Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju

Za očekivati je da će toplo vrijeme koje nam slijedi, uslovi sredine, te obuhvat vakcinacijom protiv korona virusa doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. On smatra i da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter.
Galić: Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju

Foto: RTCG

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da bi svi željeli da se pandemija završi, a najviše zdravstveni radnici, ali da bi u svakom slučaju trebalo biti oprezan.

“Naši podaci pokazuju da u posljednjih pet nedjelja imamo pad broja oboljelih, iako je talas u prvoj sedmici januara očigledno bio vrhunac obolijevanja”, rekao je Galić.

Saopštio je da u odnosu na prethodne dvije sedmice Crna Gora imamo oko 55 odsto manje novooboljelih i četiri odsto manje preminulih: “Takođe se smanjuje broj hospitalizacija. Podaci sa terena pokazuju da primarni zdravstveni sektor ima manje posjeta”.

Ipak, kako je rekao, ne bi se trebalo opuštati budući da dolazi do različitih mutacija virusa.

“U cijelom svijetu nije dosegnut nivo vakcinacije koji bi nam mogao garantovati da neće doći do novih mutacija, a samim tim do novih sojeva. Dobro je da ide toplo vrijeme, pa očekujemo da će uslovi sredine, obuhvat vakcinacijom i sve ostale karakteristike doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi”, rekao je Galić.

Prvi čovjek IJZ-a smatra da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter, ali da se zbog mogućih malih eksplozija u broju oboljelih i slabijeg obuhvata vakcinacije mora sačekati sa predviđanjima o kraju pandemije kod nas.

Galić kaže da su i od omikron soja najzaštićenije one osobe koje su vakcinisane: “Mi smo od početka godine imali dominantno omikron soj, od koga je obolijevalo stanovništvo pa smo imali smrtnih ishoda. To su uglavnom bile starije kategorije stanovništva. Obaveza mlaih i svih je da se vakcinišemo i zaštitimo starije”.

Prema zvaničnim izvještajima od prethodne sedmice u Crnoj Gori su registrovana prva četiri slučajeva Omikron stelt soja virusa.

Galić pojašnjava da su sekvencionirani uzorci iz KCCG kod hospitalizovanih osoba, pa u zemlji sigurno ima mnogo više slučajeva.

Omikron stelt je, kaže, kontagiozniji od omikrona, ali i dalje daje blage simptome i manji obuhvat hospitalizacije.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Galić kae da one ne mogu da zaustave nadiranje virusa već samo da ga uspore. Mjere se, napominje, uvode da bi se sačuvao zdravstveni sistem od prevelikog broja slučajeva.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Galić: Od 1. decembra moguće uvođenje digitalne kovid potvrde za zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Galić: IJZ spreman za početak vakcinacije

Negativan kućni test ne znači da nemate omikron

Galić: Za sedmicu do dvije znaćemo kuda ide pandemija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

MEK: Prve isplate za bivše radnike rudarsko metalske industrije već danas

SAMA JE ZARADILA PRVU MILIJARDU, nema odmore, nema slobodne vikende…

Vuković za Standard o uspjesima, djetinjstvu, ljubavi, porodici: Naučila sam da uživam u malim stvarima, vjera i ljubav prije svega

Bursać: Kako vjerovati Uri nakon one bruke na Belvederu