Građanska inicijativa 21. maj: Dok čojska i sojska Crna Gora žali nedužne žrtve, ima onih koji se vesele i pucaju

Građanska inicijativa ''21. maj'', kako su saopštili, društveni nadstranački pokret građana Crne Gore, podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, Centru bezbjednosti Bijelo Polje i Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju protiv više osoba i jednog pravnog lica koji su uprkos proglašenim danima žalosti organizovali narodno veselje..
Građanska inicijativa 21. maj: Dok čojska i sojska Crna Gora žali nedužne žrtve, ima onih koji se vesele i pucaju

Foto: GI 21.maj

“Dok je čojska i sojska Crna Gora bila jedinstvena u nacionalnoj žalosti, dio građana, uključujući i sveštena lica, je ignorisao i potpuno zanemario odluku Vlade Crne Gore kojom su 13, 14. i 15. avgust 2022. godine proglašeni za dane žalosti povodom stradanja građana i građanki Prijestonice Cetinje i Crne Gore koji su tragično izgubili živote. U skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13. (od 00:00h) 14. i 15. avgust (do 24:00h) 2022. godine”, podsjetili su.

U opštini Bijelo Polje je, kako su kazali, došlo do nepoštovanja odluke Vlade Crne Gore na način što je upriličeno, nakon crkvenog obreda, “i takozvano narodno veselje, uz gozbu i upotrebu oružja”.

“Građanska inicijtiva “21. maj” je zatražila od Uprave za inspekcijske poslove, policije i državnog tužilaštva da hitno primijene ovlašćenja iz njihove nadležnosti i sankcionišu nepoštovanje vladine odluke o danima žalosti kao i da provjere da li u radnjama građana i Eparhije budimljansko-nikšićke ima i bića bilo kojeg prekršaja il krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Tzv. narodno veselje u danima žalosti uz upotrebu vatrenog oružja obavljeno je u Molikvi (Žuber), opština Bijelo Poljer nakon liturgije u Pavinom polju”, istakli su u saopštenju.

Građanska inicijativa “21. maj” je, dodaju, dostavila i odgovarajuće dokaze – “video zapise i materijal za olakšanu identifikaciju odgovornih lica, kako građana tako i onih u Eparhiji budimljamnsko-nikšićkoj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori”.

“Iz priloženih dokaza, povodom live (uživo) prijenosa, primjećuje se da su građani reagovali i zamolili da bar ne obavljaju uživo prijenos dok je u Crnoj Gori opšta nacionalna žalost zbog tragedije na Cetinju. Učesnik tzv. narodnog veselja, izvjesni Božo Jocović, građaninu koji ih je opomenuo je napisao “Proklet bio tri puta i tri hiljade puta ko bio protiv Rusije. Sv. Petar. Nemoj dalje”. Na to se nadovezao i izvjesni Duško Šuković koji je onima koji slave u danima žalosti poručio “Bravo, vazda pjevali”. Live prijenos je pratila i podržala učiteljica Rada Višnjić iz Bara koja im je poručila “Bravooo” interesujući se da li je sa njima i izvjesni Jovan Markuš”, naveli su u saopštenju.

Građanska inicijativa “21. maj” je, ističu, negativno iznenađena da vladika gospodin Metodije nije odustao od ranije planiranog osvećenja Časnog krsta na Moilikvi, narodnog veselja i gozbe ljubavi, nakon što je Crnu Goru i sve njene građane zadesila najveće tragedija u njenoj novijoj istoriji.

“Podsjećamo, patrijarh SPC gospodin Porfirije je odustao od svoje ranije planirane i najavljene posjete Crnoj Gori, upravo zbog tragedije na Cetinju, što je za puno poštovanje i zahvalnost čitave javnosti”, naveli su u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

Građanska inicijativa 21. maj: Kako se suprostaviti Vladinoj demagoškoj politici

GI 21. maj: Prijevremeni izbori rješenje političke krize u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuković: Znam da Podgorica može postati najljepše mjesto za život

Objavljen Nacrt zakona o Vladi; imaće 14 resora, bez turizma

STANDARD SAZNAJE: Na izborima u Bijelom Polju DPS,SD i SDP u koaliciji, Bošnjačka stranka samostalno

Demokrate i Ura tražili krivca što Lekić nije mandatar