Grupa Ljubotinjana: Po kojem osnovu SPC ima pravo da se upisuje kao vlasnik crkava koje su naše nasljeđe

Grupa Ljubotinjana predala je danas zahtjev Upravi za katastar i državnu imovinu da im se omogući učešće u postupku, u svojstvu zainteresovanih lica, kod prenosa vlasništva na Mitropoliju Crnogorsko primorsku – Srpske Pravoslavne Crkve, nad Crkvama Sv. Dimitrija na Ljubotinju, Crkve Sv.Danila na Mratinju, Čisto polje , kao i cjelokupnoj imovini Listova nepokrtnosti br. 549 i 414 , KO Ljubotinj i kojima pripadaju i navedene Crkve.
Grupa Ljubotinjana: Po kojem osnovu SPC ima pravo da se upisuje kao vlasnik crkava koje su naše nasljeđe

Izvor: Pobjeda

“Kao potpisnici ove inicijative smo zatražili oduprave za katastar i državnu imovinu da nam se dostavi dokumentacija koja prati zahtjev MCP – Srpske Pravoslavne Crkve, kako i po kom osnovu ima pravo, gore pomenuta vjerska organizacija, da se upise kao vlasnik Crkava , koje su naše ljubotinjsko nasljedje (kako i piše u katastarskim listovima), uz obaveznopriloženu hronologiju upisa listova nepokretnosti br. 549 i br. 414”, navode u saopštenju.

Između ostalog, tražili su i da se održi usmena rasprava, kojoj bi osim podnosioca zahtjeva za prenos vlasništva MCP – Srpske Pravoslavne Crkveprisustvovali i Zaštitnici imovinsko pravnih interesa Crne Gore, predstavnik Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nadležni državni tuzilac i zainteresovana lica kao potpisnici ove inicijative.

“Na kraju ukazujemo da će ovaj slučaj biti pod posebnom pažnjom javnosti , naročito u situaciji narušenih medjuvjerskih odnosa. S toga sa punim pravom vjerujemo da se u tolerantnoj i argumentovanoj raspravi može ovo pitanje riješiti isključivo pravnim putem”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sadržaj i detalji sporazuma manjinske vlade: Prevazilaženje političke i institucionalne krize, osuda agresije Rusije na Ukrajinu…

Standard objavljuje usaglašeni Sporazum SDP-a i GP URA: Vlada dvotrećinskom većinom donosi odluke o popisu, Temeljnom ugovoru i regionalnim inicijativama

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

SADŽAKOV: CPC mora da ima ravnopravan tretman – autokefalnost još daleko

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Tri osobe povrijeđene u udesu nadomak Brajića

Sveštenik SPC sjedi dok se intonira državna himna; Zeković: Premijeru, zar nam nijeste obećali da ovoga neće biti i da će nestati ove teme?

Epilog svirepog ubistva u Baru: Nevjenčanu suprugu pred djecom tukao osam sati