Izvor: Pobjeda

Helikopteri Vojske Crne Gore spremni za požare

Kapaciteti Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore spremni su kako bi dali podršku i doprinos sistemu zaštite i spašavanja koji je u toku ljetnje sezone uvijek izložen različitim izazovima, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.
Helikopteri Vojske Crne Gore spremni za požare

Naveli su da na raspolaganju imaju dva helikoptera ,,bel 412“ sa opremom za gašenje požara kapaciteta do 1.500 litara i obučene posade za djelovanje u takvim situacijama.

– U slučaju potrebe, Ministarstvo i Vojska će staviti na raspolaganje i svoje druge jedinice i resurse. Ove aktivnosti su u skladu sa trećom misijom Vojske, koja se odnosi na pomoć civilnom stanovništvu i institucijama u slučaju elementarnih nepogoda. To su zadaci kojima Vojska i njeni pripadnici pristupaju maksimalno odgovorno – navodi se u saopštenju i dodaje da njihov treći ,,bel 412“ biće na redovnom petogodišnjem servisu koji traje više mjeseci.

To je odgovor Vojske CG na problem koji je u tekstu od 21. juna ove godine apostrofirala Pobjeda ukazujući da nijedna od pet letilica MUP-a osposobljenih za gašenje požara nije u funkciji, a imaju samo jednu posadu. MUP, naime, ima tri ,,er traktora“ i dva ,,bel“ helikoptera, koji u teoriji mogu da istovremeno gase požar sa 16 tona vode, ali praktično u sezonu požara ove godine ulaze sa nula kapaciteta.

Od tri ,,er traktora“ dva su neoperativna, jer imaju oštećenja krila koje traži ozbiljnu opravku, a treći ionako služi samo za rezervne djelove. Za ta tri aviona potrebno je šest pilota, a u stalnom radnom odnosu su samo tri, od kojih je jedan ozbiljno bolestan. Ostale angažuju po potrebi, a radi se uglavnom o sportskim pilotima, koji obezbjeđuju dovoljan broj sati letjenja radeći druge poslove – instruktori letjenja ili inspektori.

Za tri helikoptera, od kojih su dva ,,bel“ i sposobni su za gašenje požara, a treći je mali i koristi se za kontrolu saobraćaja, MUP ima na platnom spisku pet pilota. Dva helikoptera su bila suspendovana zbog toga što nijesu htjeli da dostave Joanikija na inauguraciju na Cetinje. Jedan je juče vraćen posao, a drugi je još pod suspenzijom. Jedan godinama živi u Srbiji, pa su samo dva operativna. Juče je na posao vraćen jedan od dva suspendovana pilota. Uz to, trenutno nijedan MUP-ov helikopter nije u plovidbenom stanju, jer nema važeći ugovor o osiguranju.

Prema pravilima, MUP bi za svoja tri helikoptera trebalo da ima 12 članova posade idealno, iako bi posao završavalo osam, pod uslovom da nikad ne mogu da podignu kompletnu flotu istovremeno. Sada mogu, tvrde naši izvori, podići samo jedan helikopter, a drugi u najavi, ukoliko vrate i drugog pilota iz suspenzije.

Činjenica je da vojni helikopteri mogu da gase požare, ali samo ako zakače kanistere sa 700 litara vode na vitlo. MUP već dvije godine ima na raspolaganju rezervoar od 1500 litara, specijalno napravljen za ,,bel“ helikoptere za gašenje požara, donaciju Vlade SAD, ali ga nijesu stavili u funkciju jer im je trebalo desetak hiljada eura da obuče posadu i mehaničare za njihovo korišćenje.

Ponuda Vojske CG je realna, jer u većini država vazduhoplovne jedinice koje mogu da se koriste za gašenje požara su pri vojsci. Time se rješava jedan od najvažnijih problema – ljudstvo i obuka, koji, kako se vidi iz primjera Crne Gore, drži na zemlji flotu MUP-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada dovela u pitanje spremnost države da reaguje na požare

SEZONA POŽARA BEZ VODE: Nema pilota, letilice prizemljene

Vatra godišnje uništi blizu 100 kvadratnih kilometara šuma

Iković: Kratak je put od požara do poplava

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ABAZOVIĆ I ADŽIĆ OBEĆALI PROMJENE, ALI ZA SADA NIŠTA OD TOGA: Zašto je nakon ubistva Šakovića za šefa CB Budva postavljen inspektor za strance?

Marko Nišavić novi predsjednik Borda direktora AD Luka Bar

STANDARD U NOVOM PAZARU: Čistili hodnike, sklanjali krevete i bolesnike i micali umrlice da Brnabićka bude zadovoljna

Kabinet Milanovića: Kasnila je premijerka Finske, a ne predsjednik