Izvor: Pobjeda

Higijeničarke hoće da tuže škole

Dvije higijeničarke planiraju da tuže škole zato što smatraju da im se ne obračunava bolovanje kako treba. Umjesto da im se od plate odbije 50-ak eura za mjesec, one ostaju bez čak 270-280 eura, kazao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.
Higijeničarke hoće da tuže škole

Ministarstvo prosvjete

Na ovaj problem, prema njegovim riječima, ukazivali su nedavno nadležnima, ali ne dobijaju konkretne odgovore. Žalili su se Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, odakle su ih upućivali da je nadležno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi ministar Milojko Spajić. Iz tog resora su ih obavijestili da treba da pošalju primjedbe, što su i učinili prije mjesec i po. Od tada se, kaže Božović, jednostavno ćuti. Poručuje da nema potrebe da se igraju gluvih telefona i da imaju loše iskustvo u saradnji sa tim ministarstvom. Šta god da se u posljednjih godinu dešavalo, oni su, kaže, ćutali, jer imaju prečih stvari.

“Imamo koleginica koje su se dobrovoljno prijavile da tuže školu u kojoj rade. Sindikat će da im pomogne, da im obezbijedi besplatnog advokata i pravne savjete”, rekao je Božović.

Božović objašnjava da treba etapno da ispoštuju cjelokupnu proceduru u ovim slučajevima. A to znači da će prvo da pokucaju na vrata Agencije za mirno rješavanje sporova. Ne očekuju, međutim, da će škola promijeniti stav. Uvjereni su da će ponoviti ono što im sada govore, da je takvu naredbu o obračunu bolovanja izdalo Ministarstvo finansija.

“Gotovo su izvjesne tužbe”, kaže Božović.

Precizirao je da po Granskom kolektivnom ugovoru za bolovanje treba da se odbija 10 odsto od osnovne zarade. Osnovna zarada je njima minimalna zarada, poručuje Božović. Objašnjava da se ovoj kategoriji zaposlenih osnovna zarada ne računa kao profesorima – preko određenog koeficijenta.

“Po Granskom kolektivnom ugovoru navodi se 10 odsto od osnovne zarade, a kako je njima osnovna zarada minimalna, zato je tolika razlika, raskorak je ogroman. Nemamo valjano tumačenje. Njima se skoro prepolovi minimalna zarada, zato što onda se ne obračunava njihova startna zarada kao minimalna, nego nekim drugim metodama. Minimalna zarada ne podrazumijeva koeficijente, ona je minimalna i tačka. Kada odu na bolovanje njima se osnovna zarada ne računa kao minimalna, nego se obračunava na drugi način i oni zato neopravdano mnogo gube” rekao je Božović.

Osporava metod po kom im se za nedjelju dana odbije 50 eura.

“Kada dvije strane nemaju zajednički jezik, jedini ko može tu da pomogne je sud. Ako sud kaže da je dobar obračun – u redu”, navodi Božović.

Dodaje da neće ići sa masovnim tužbama, jer vode računa o budžetu. Kaže da bi u suprotnom stotine ljudi mogle da tuže škole…

Neopravdano se, prema njegovim riječima, umanjuje minimalna zarada, ne samo higijeničarkama, nego i domarima…

“Dovoljne su dvije ili tri presude da se jasno dostavi do znanja državi ko je u pravu. Signal će biti svim ostalima da se ne izlažu nepotrebnim troškovima”, naveo je Božović.

Da se poveća plata, policajac u školama…

Iz Sindikata prosvjete saopšteno je juče da su imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta gdje je dogovoreno da će taj resor poslati direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova mišljenje Komisije za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora o obračunu naknade zarada u slučajevima spriječenosti za rad.

“A kojim se tumači da prosvjetni radnici, tokom bolovanja, imaju pravo na uvećanje koeficijenta za nastavnička i naučna zvanja, kao i razredno starješinstvo. U istom mejlu, direktorima će biti sugerisano da otpočnu postupak za ljekarskim pregledom prosvjetnih radnika, shodno članu 11 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju”, naveli su oni.

Ministarstvo će, kako se dalje navodi, poslati dopis ministru finansija Milojku Spajiću, za sastanak kojem će prisustvovati i predstavnici Sindikata, a na kome će biti pokrenuta priča o uvećanju koeficijenata prosvjetnim radnicima kroz izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, kao i iznalaženje mogućnosti za isplatu jubilarnih nagrada i regulisanja prevoza.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će uputiti zahtjev MUP-u za sastanak na kome će se aktuelizovati priča o školskim policajcima”, naveli su oni.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Konjević Spajiću: Svaka čast! Vaše “kuliranje” parlamentarne većine je za desetku

Vlada odbacila predlog SDP, ništa od povećanja minimalca

Rakočević: Sve zarade da budu veće proporcionalno u odnosu na minimalnu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POSTIZBORNI RAČUNI: Nakon izbora svima porasli kapaciteti za ucjene, PRVO VLADA, PA GRADSKE VLASTI

Alen Delon će možda umrijeti danas: Odlučio da okonča život eutanazijom

RASNO UZNEMIRAVANJE DJECE U DELTI: Roditelji funkcionera SNP, Nina i Budislav Obradović negirali krivicu u policiji

(VIDEO) Vil Smit udario Krisa Roka, pa se izvinio: Ljubav vas tjera da činite lude stvari