Institut za medije: Osuda prljave kampanje medija protiv Gorjanc Prelević

Institut za medije Crne Gore (IMCG) izražava solidarnost sa Teom Gorjanc Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i najoštrije osuđujekampanju blaćenjakoju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori.
Institut za medije: Osuda prljave kampanje medija protiv Gorjanc Prelević

Institut za medije

”Jasno se suprotstavljamo pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika”, navodi Institut za medije.

Kako su istakli, napad ad hominem zbog javno izrečenog stava – koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja.

”Time što je Gorjan Prelević neistinito okarakterisana kao “ostrašćeni srbomrzac”, zadužena za “sprovođenje srbofobije” i sa “očitim zlim namerama”, te da je iza nje “privincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama”, da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je “penthaus komita” i “Milova ekspertica”, i tako dalje, prekršeni su etički standardi medija. Tekstovi nisu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević”, navodi IMCG.

Slobodno novinarstvo, dodaju oni, ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima.

”Umjesto toga, nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći već samo učesnica javne rasprave. Osim što su prekršena ljudska prava Gorjan Prelević, ovakvim tekstovima pokušava se suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje”, zaključuje Institut za medije Crne Gore.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Gorjanc-Prelević i Spaić neće za sto sa homofobom i mizoginom, Marković ih potom izvrijeđao

Marković: Gorjanc Prelević i Spaić se prepale, stručno mi nijesu dorasle

EKSPERSKI TIM za provjeru Ugovora sa SPC, Tea Gorjanc-Prelević za Standard: Prihvatila sam poziv, ali samo ako može da se izmijeni usvojena verzija ugovora

Premijerove šale javnost doživljava kao prijetnje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Feđa Pavlović za “Dan”: Zašto vlada (ne) treba da padne

Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Amfilohije dostavio Vladi 2012. godine, ne može se poništavati ni mijenjati osim uz saglasnost obje strane

Vujović: Vladi Crne Gore dani odbrojani, Abazović je za Beograd potrošena roba

USPON I POLITIČKI UTICAJ OKG “BUDVANSKA”: “Blažo, brate, mi smo vas na vlas’ doveli”