Izvor: Blic

Irinej: Za SPC jednako važni i Dečani, i Ostrog, i Srbija, i Crna Gora

Za našu crkvu i narod jednaka je važnost i Dečana, i Ostroga, i Srbije, i Crne Gore, i Kosova, i Bačke, i Srema, i Banata, kao i svih drugih krajeva i krajina u kojima srpski narod vjekovima živi kao autohtoni narod, kazao je episkop bački Irinej.
Irinej: Za SPC jednako važni i Dečani, i Ostrog, i Srbija, i Crna Gora

Episkop Bački Irinej

On je u intervjuu za Blic, govoreći o položaju SPC u Crnoj Gori, istakao da su litije bile manifestacija potpunog jedinstva crkve i naroda, a da je narod, braneći svetinje i crkvenu imovinu, branio i odbranio sopstveni nacionalni, kulturni i u prvom redu crkveni, pravoslavni identitet.

Episkop bački kaže da su u litijama Srbi, kao i oni koji se ne osjećaju Srbima, ali su pravoslavni vjernici, ubjedljivo, brojnošću, upornošću i nenasiljem dokazali narodnu suverenost.

“Naš narod zna da je stvorio tu državu, branio je od Turaka, Mlečana i potonjih osvajača i da je sloboda Crkve i naroda neprikosnovena i u Crnoj Gori i svugdje. Oni koji i danas mute vodu i misle da mogu da se igraju sa tom činjenicom ne rade dobro ni za svoju državu ni za koji od tamošnjih naroda, a ni sebi ne čine dobro”, poručio je Irinej.

Govoreći o budućnosti Kosova i srpskog naroda na tom prostoru, episkop je rekao da u istoriji nema konačnih rješenja i da su istorijske okolnosti promjenljive.

“I već su se u odnosu na kraj prošlog vijeka promijenile, možda još nedovoljno, ali mi ne smijemo da gubimo strpljenje niti da se umorimo od trpljenja”, rekao je Irinej Bulović.

Kako je dodao, pozdrav “Dogodine u Prizrenu” besmislen je samo za one čija je istorijska svijest nepotpuna i oštećena, te istakao da Srbija pomaže srpskom narodu i čuva mir i da je to više nego dovoljno.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pavićević: Biće podnijeta krivična prijava protiv Miloševića

Odbor će saslušati državne funkcionere i čelnike tužilaštva i bezbjedonosnog sektora

AFERA ,,UNIŠTAVANJE CIGARETA“: Od 5.400 paketa spaljeno tek nešto više od 700?!

Kentera o smjeni: Abazović nije smio to da mi saopšti u oči, Crna Gora počela da skreće s puta (VIDEO)