KAKO DOĆI DO LJEKARA: Ko ima sreće ugrabi termin

Iako je Klinički centar Crne Gore početkom mjeseca ,,otvorio“ dopunske termine za specijalističke, subspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure koji se obavljaju na Internoj klinici, pacijenti ponovo kod većine ne mogu da zakažu pregled.
KAKO DOĆI DO LJEKARA: Ko ima sreće ugrabi termin

KCCG

Iz KCCG za su za Pobjedu kazali da će i naredne sedmice za Internu kliniku (gastroenterohepatologija, reumatologija, endokrinologija, hematologija, pulmologija) biti otvoreni termini za januar, februar i mart 2023. godine.

Redakciji Pobjede požalilo se više pacijenata koji više od pola godine pokušavaju da dođu do endokrinologa.

Problem imaju i pacijenti koji moraju na kontrolu kod reumatologa i gastroentereologa. Nije moguće zakazati ni kod vaskularnog hirurga.

– Znam da se termini otvaraju početkom mjeseca, pa uvijek zakažem u Domu zdravlja ne bih li ,,ugrabila“ termin. Međutim, gotovo uvijek od izabranog ljekara čujem rečenicu: ,,Popunili smo danas zadnji termin“ – priča jedna od pacijentkinja koja je ogorčena zbog dugog čekanja.

Pobjedi je iz domova zdravlja nezvanično rečeno da se termini popune gotovo prvog dana, za pojedine oblasti već u prvoj smjeni.

Na pitanje šta pacijenti treba da rade odgovaraju – ništa, da čekaju naredni mjesec kada se puštaju termini i da probaju da zakažu. A brojni pacijenti, među kojima ima dosta hroničnih bolesnika ili starijih osoba, a koji su se javili Pobjedi, već mjesecima ne uspijevaju da ,,uskoče“ na listu.

Pobjeda je početkom prošlog mjeseca pisala da se kod izabranih ljekara već za prva dva-tri dana u mjesecu popune termini na Internoj klinici, kao i za pregled kod kardiologa.

– Svakodnevno vraćamo pacijente među kojima su i oni teški. Ne znamo kako da im pomognemo jer nemamo mogućnost da izdamo uput bez termina. Dešava se da se termini za endokrinologa popune za jednu smjenu – kazao je jedan izabrani ljekar koji je želio da ostane anoniman.

Kako su Pobjedi nezvanično rekli iz domova zdravlja, tako je gotovo svakog mjeseca. Razlog je, kažu, veliko opterećenje na tim ambulantama.

Sa druge strane, iz Kliničkog centra odgovornost zbog brzog popunjavanja prebacuju na domove zdravlja kao i opšte bolnice.

– Sve vrijeme smo u komunikaciji sa domovima zdravlja jer su naši ljekari uočili da ne postoji skoro nikakva selekcija prilikom upućivanja u KCCG, što znači da termine nerijetko zauzimaju i pacijenti čije zdravstvene tegobe može i dužan je da riješi ljekar na primarnom zdravstvenom nivou – kazali su iz Kliničkog centra za Pobjedu.

Oni ističu i da je primjetan i trend ,,zaobilaska“, kako kažu, uvaženih kolega, specijalista i subspecijalista u najbližim opštim bolnicama.

Brzo zakazivanje
– To dodatno utiče na suviše brzo zakazivanje termina u KCCG. Trećina naših ambulantnih pacijenata dolazi iz gradova koji imaju obezbijeđenu sekundarnu zdravstvenu zaštitu u svom gradu.Osim toga, ljekari KCCG, a posljedično i pacijenti koji čekaju potrebne termine, i dalje se suočavaju sa problemom neotkazivanja i nedolaska pacijenata na već zakazane termine i preglede – objašnjavaju iz KCCG.

Iz Kliničkog su naveli i da su od septembra do decembra otvorili oko 160.000 termina.

– Naglašavamo, ukoliko se radi o hitnim stanjima, pregledi specijalista i konsultacije sa odgovarajućim subspecijalistima su dostupni preko Urgentnog centra KCCG 24 časa dnevno – naveli su oni.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Dva točka za plavi krug-mijenjajmo dijabetes

DR LEKIĆ za Standard: Otkrivanje malignih bolesti u ranoj fazi najvažniji korak, kadrovski ojačati zdravstveni sistem CG

Donacija Njemačke: KCCG prvi put u istoriji ima robota za telemedicinu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Opština Bar donijela odluku o izradi Programa privremenih objekata na području opštine Bar za period 2023-2028. godine

Uprava UIKS-a: Spasojević bez odobrenja iznio interne podatke i ugrozio bezbjednosni segment zatvora

Ljekovita svojstva kuvanog vina

Šta su trice i kučine?