Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba-RAVNOPRAVNO: Problem nestašice hormonske terapije estradiolom riješiti u što kraćem roku

RAVNOPRAVNO - koalicija za prava LGBTIQ+ osoba zahtijeva od Ministarstva zdravlja 43. Vlade Crne Gore, da konačno počne da rješava problem nestašice hormonske terapije estradiolom, koji ni nakon pet godina aktivnog zagovaranja Asocijacije Spektra nije riješen.
Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba-RAVNOPRAVNO: Problem nestašice hormonske terapije estradiolom riješiti u što kraćem roku

LGBT

”Kontinuirano izbjegavanje rješavanja ovog problema od strane Ministarstva zdravlja, dovelo je do brojnih posljedica, te je svim ženama koje su u potrebi za hormonskom terapijom estradiolom narušeno psihičko i fizičko zdravlje, naročito trans ženama, koje su posebno ranjive zbog stepena društvenog neprihavatanja i nasilja koje doživljavaju. Važno je napomenuti da se i estradiol nalazi na Pozitivnoj listi ljekova, te spada u zdravstvenu zaštitu pokrivenu zdravstvenim osiguranjem, koju svi građani i građanke plaćaju kroz poreze i doprinose”, ističu iz koalicije za prava LGBTIQ+ osoba.

Dodaju da uprkos njihovim naporima da u javnom prostoru skrenu pažnju na ovaj problem, institucije i dalje ćute.

” Osim Ministarstvu zdravlja, godinama smo se obraćali Domu zdravlja Podgorica i Montefarmu. Međutim, u svakom obraćanju aktivisti i aktivistkinje su usmjeravani na nadležno Ministarstvo, od kojeg i očekujemo korake ka rješavanju ovog problema. Takođe, obraćali smo se i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, koji je uputio urgenciju Ministarstvu zdravlja, takođe bez odgovora”, navode iz koalicije.

Koalicija podsjeća da im nijesu potrebne deklarativne poruke podrške LGBTI osobama.

”Od ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, kao člana Vlade Crne Gore koja u svom mandatu ima zadatak da odblokira put evropskih integracija, a što uključuje privrženost zaštiti ljudskih prava, sa akcentom na rodnu ravnopravnost i LGBTI osobe kao naročito ranjivu kategoriju, očekujemo organizovanje sastanka sa nevladinim organizacijama koje zastupaju zajednice koje se suočavaju sa problemom nestašice hormonske terapije, a na kojem će biti jasno definisani koraci sa jasnim rokom za rješavanje datog problema”, zaključuje se u saopštenju.

RAVNOPRAVNO – Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba  čini 37 organizacija civilnog društva i institucija koje djeluju na nacionalnom i lokalnom nivou u Crnoj Gori u oblasti poštovanja ljudskih prava LGBTIQ+ osoba. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Mjesec ponosa: Tradicionalni saveznici podržali LGBTI zajednicu u Crnoj Gori

Bjeković odgovara na pitanja u serijalu „Progres pita“

Brđanin: UP pruža snažnu podršku implementaciji LGBTI prava, neophodno uložiti dodatne napore

Grupa NVO najoštrije osudila govor mržnje Vučurovića, Božović i Bajčetić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KADROVSKE PROMJENE: Uskoro smjena u CB Budva – Terzić umjesto Bubanje?

U Beogradu uhapšen Nemanja Miljković: Osumnjičen za pljačku u Nikšiću, u kojoj je ubijen Ljubiša Mrdak

(VIDEO) Udes u tunelu Sozina, nema povrijeđenih, saobraćaj usporen

Medojević: Koji švercer ne bi opet Abazovića častio sa 21 milion eura, ljubi ga Ambasadorka