Konjević – Guerini: Evropska perspektiva Crne Gore je jasna

Evropska perspektiva Crne Gore je jasna i Italija će nastaviti snažno da je podržava u okviru procesa integracija, ocijenili su potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar odbrane Republike Italije Lorenco Guerini tokom sastanka u Rimu.
Konjević – Guerini: Evropska perspektiva Crne Gore je jasna

“Imali smo priliku da razgovaramo o aktivnostima Crne Gore, o regionu Balkana, o saradnji između naše dvije zemlje u okviru procesa evropske integracije u koji je uključena Crna Gora i koja na tom putu dobija ubjedljivu i snažnu podršku Italije”, kazao je Guerini.

Konstatujući da se ponaša kao odgovorna članica NATO-a, zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, koja je svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa evropskom, ministar Konjević je iskazao zadovoljstvo što će Italija mentorisati proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora je zemlja članica NATO-a i tu pripadnost Alijansi doživljava sa punom posvećenošću, dosljedno učestvujući u aktivnostima za zajedničku bezbjednost. Kao odgovoran protagonista i članica NATO-a, Crna Gora će biti jednako tako odgovoran protagonista i članica EU”, kazao je ministar Guerini, dodajući da je aktivnost crnogorskih vojnika međunarodnim misijama visoko cijenjena.

Italijanski ministar odbrane je kazao da je bilateralna saradnja dviju država odlična, ali da je na sastanku zajednički konstatovano da će biti i ojačana, jer Crna Gora i Italija dijele zajedničke napore na održanju uslova bezbjednosti.

Zadovoljstvo potvrdom dobrih bilateralnih odnosa iskazao je i ministar Konjević, naglašavajući izuzetno dobru saradnju u oblasti politike odbrane, vojne, kao i ekonomske saradnje, te mogućnosti za njeno unapređenje.

“Zahvalili smo Republici Italiji na njenoj snažnoj podršci koja je i danas iskazana evropskoj perspektivi Crne Gore, jednako onakvoj kakva je bila za naše članstvo u NATO-u”, kazao je ministar Konjević.

Sagovornici su na sastanku razmijenili mišljenja na aktuelne teme, kao što je kriza u Ukrajini, funkcionisanje NATO-a u susret Samitu u Madridu i ukazali na sva pozitivna iskustva iz dosadašnjeg perioda petogodišnje saradnje u kapacitetu saveznica.

Ministri su razgovarali i o daljoj podršci modernizaciji Vojske Crne Gore, te nastavku i unapređenju aktivnosti na jačanju administrativnih kapaciteta, prije svega kroz školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama.

Posjetu Italiji, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane završio je sastancima sa potpredsjednikom Odbora za odbranu u Donjem domu italijanskog parlamenta Rodžerom De Menekom, kao i sa predsjednicom Odbora za odbranu u Senatu, senatorkom Robertom Pinoti.

Na sastancima je istaknut značaj jačanja odnosa kroz parlamentarnu saradnju, kao važan mehanizam očuvanja demokratije i evropskih vrijednosti kojima dvije države teže. Ocijenjeno je da je sinergija djelovanja i u okviru Evropske unije i NATO-a, u odnosu na krizu u Ukrajini, najveća politička pobjeda.

“Ipak, mora se imati u vidu Zapadni Balkan, koji je veoma ranjiv i podložan uplitanjima trećih strana u unutrašnja pitanja. EU i NATO moraju u političkom, ali i ekonomskom kontekstu biti snažnije prisutni i pomoći državama u regionu da se odupru retrogradnim idejama i nastave putem evropskih integracija”, ocijenio je ministar Konjević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

Šta neutralne zemlje dobijaju članstvom u NATO?

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Konjević: Abazović na sastanku o Otvorenom Balkanu ne smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ZLOUPOTREBE U POŠTAMA CG (2): Član borda zaposlen u Upravi, KO SU DIREKTORI SEKTORA – Sestra Alekse Bečića došla iz taksi udruženja da vodi Sektor prodaje

Kad imaš muža MILIJARDERA od 91 godinu, onda tvoj život izgleda OVAKO! (FOTO)

OVO JE OSUMNJIČENI ZA UBISTVO MRDAKA u Nikšiću! Rođak MARKA MILJKOVIĆA, HTIO DA BJEŽI U JUŽNU AMERIKU?!

PO NALOGU SDT: U Baru privedena trojica Škaljaraca, policija upotrebila oružje