Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

U cilju obezbjeđivanja što kvalitetnijih predloga koji odražavaju i odgovaraju na stvarne potrebe novinara i novinarki u Crnoj Gori, medija i medijskih udruženja, Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 30 predstavnika ukupno 19 medija – šest televizijskih kuća, osam internetskih publikacija, četiri štampana medija, jedne radio stanice, kao i jedan novinar freelancer.
Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine. Svi prikupljeni prijedlozi proslijeđeni su Vladinoj Radnoj grupi za izradu Medijske strategije Crne Gore.

Predstavnici crnogorskih medija su isticali dugogodišnje probleme sa kojima se suočavaju a koji se tiču njihovog ličnog položaja i bezbjednosti, unapređenja zakonske regulative, jačanja samoregulacije i regulisanja stanja na medijskom tržištu. Predstavnici medija su takođe istakli i značaj obrazovanja, pa se jedan broj predloga odnosi i taj segment.

Veliki broj predloga reformi odnosi se na loše medijsko tržište, koje je potrebno unaprijediti, te obezbijediti veću podršku države medijima. Takođe, ukazano je na izražen problem nelojalne konkurencije i traženo definisanje mjera kojima bi se unaprijedio položaj domaćih medija na tržištu.

U dijelu koji se tiče njihovog ličnog položaja i bezbjednosti, novinari/ke ističu nezavidan ekonomski položaj u kojem se nalaze, loše uslove rada, potrebu regulisanja radno-pravnog statusa, a kao značajne izdvajaju potrebe: povećanja njihove bezbjednosti i sigurnosti, pitanje zarada, definisanje beneficiranog radnog staža, kao i rješavanja starih slučajeva ubistva i napada na novinare. Istakli su potrebu dodatnih obuka i edukacija novinara, te bolje poštovanje odredaba zakona koje se tiču intelektualne svojine.

Iako relativno skoro donijeti, novinari su ukazali na potrebu značajnih izmjena seta medijskih zakona, posebno u dijelu koji bi im osigurao da ne moraju da otkrivaju izvore pod bilo kojim uslovima, koji bi bliže uredio funkcionisanje internet portala, unaprijedio oblast slobodnog pristupa informacijama i pitanja napada na novinare. Značajan broj anketiranih ukazao je na potrebu povećanja profesionalizma i unapređenja sistema samoregulacije, te potrebu formiranja jedinstvenog samoregulatornog tijela. Takođe, novinari su ukazali na potrebu da se prekine sa praksom anonimizacije sudskih presuda, te da se prilikom praćenja suđenja dozvoli korišćenje tehničke opreme.

Veliki broj komentara odnosio se i na potrebu dalje depolitizacije i profesionalizacije Javnog servisa RTCG, unapređenje kriterijuma za izbor članova Savjeta te institucije, eliminisanje mogućnosti da Javni servis bude nelojalna konkurencija komercijalnim emiterima, te bolje kontrole finansijskog poslovanja svih javnih emitera.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope nastaviće proces konsultacija sa predstavnicima medijske zajednice u Crnoj Gori, kako bi se obezbijedila najveća moguća inkluzivnost procesa izrade strateških akata u medijskoj industriji, a ovu aktivnost sprovodimo uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ekipe Hitne pomoći obavile 957 pregleda i 163 kućne posjete

UTJERIVANJE STRAHA: Opasan udar nove vlasti na slobodu govora u Crnoj Gori

Ekipe hitne pomoći za dan obavile 718 pregleda i 169 kućnih posjeta

Ekipe hitne pomoći za dan obavile 692 pregleda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Hrvatska policija vraća istragu na početak: Matejevi drugovi opet na poligrafu

Pipenova nevjerna supruga: ISPUNJAVAO JOJ SVE HIROVE, VARALA GA SA 22 GODINE MLAĐIM

Jasavić Bečiću: Sada je vrijeme da dokažete da ste građanska partija, podržite manjinsku Vladu

Gegaj za Standard: Knjiga i fudbal za njega su bili sve – humanista, stipendista Titovog fonda, igrao za FK Dečić