Izvor: Pobjeda

Mihailo: Cilj je puno ostvarenje prava na slobodu vjeroispovijesti

Premijeru Dritanu Abazoviću jutros je dostavljen zahtjev poglavara Crnogorske pravoslavne crkve – mitropolita Mihaila za pregovore o zaključenju ugovora o uređenju međusobnih odnosa između države i ove vjerske zajednice – saznaje Pobjeda.
Mihailo: Cilj je puno ostvarenje prava na slobodu vjeroispovijesti

U zahtjevu se mitropolit Mihailo poziva na Ustav CPC i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji definiše odnose države i vjerskih zajednica i iskazuje spremnost za potpisivanje ugovora.

”Na osnovu člana 18 Ustava Crnogorske pravoslavne crkve i člana 10 Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, a u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje CPC i Vlade Crne Gore na ostvarenju: Ustavom zagarantovanih prava na slobodu vjeroispovijesti i prava na ispoljavanje vjere i religijskih uvjerenja, osiguranja uslova za neometano i puno djelovanje CPC i njenog svještenstva sa Ustavom CPC i pozitivnim zakonima države Crne Gore, očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasljeđa CPC i vjerujućih pravoslavnih Crnogoraca – izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa”, napisao je vladika Mihailo.

U dopisu ističe da je uvjeren da CPC u Abazoviću ima saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava.

Izvor: Pobjeda

” Uvjeren da će zaključenjem ovog ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i djelovanja, a poštujući međunarodno poznata načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalnog opredjeljenja, međusobno dodatno uspješno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu vjeroispovijesti i ostvarivanja uslova za unaprjeđenje vjerskih prava, vršenja vjerskih obreda i ukupnog djelovanja Crkve, njenog svještenstva i vjerujućeg naroda crnogorskog, te u vjeri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava”, zaključio je dopis Abazoviću mitropolit crnogorski Mihailo.

Izvor: Pobjeda

Pobjeda je prije nekoliko dana objavila da će poglavar CPC ove sedmice uputiti zvaničan zahtjev premijeru za pregovore o ugovoru sa državom.

” Naš tim će posebno insistirati na zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila prepoznata i u Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, kao i na eliminaciji do sada demonstrirane diskriminacije Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti u pogledu ostvarivanja prava na slobodu ispovijedanja vjere i pristupa crnogorskim hramovima i crkvama koje su gradili crnogorska bratstva i plemena ili finansirala crnogorska država. Naši hramovi i crkve bili su u posjedu ili je sa njima raspolagala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je ukinuta aktom regenta Aleksandra 1920. godine”, naglasio je tada mitropolit Mihailo za Pobjedu.

Istakao je da ”za razliku od nekih drugih subjekata CPC sa Vladom Crne Gore neće voditi tajne ili skrivene razgovore, već će javno obznaniti i sastav tima za pregovore i objaviti prijedlog ugovora koji će biti dostavljen Vladi kao polazna osnova za uređenje međusobnih odnosa”.

Rekao je da država nije omogućila ravnopravan status Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti i njihove pomijesne Crnogorske pravoslavne crkve.

”Što je čije da mu se da i to je jedino rješnje. Država mora da ima u vidu da mi ne tražimo nikakvu milost, mi tražimo pravdu i moraju je primijeniti, jer drugoga rješenja nemaju”, poručio je poglavar CPC.

Vlada je prošle sedmice usvojila informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, a Abazović je kazao da će za to biti zadužena petočlana komisija.

Na sjednici Vlade fokus je bio na raspravi o ugovoru sa Crkvom Srbije. Abazović je poručio da će on biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je mišljenje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Podvala Crnoj Gori, upisali da eparhije postoje od 1220. godine

MITROPOLIT MIHAILO: Nova crnogorska vlast krši Ustav i diskriminiše pravoslavne Crnogorce

SADŽAKOV: CPC mora da ima ravnopravan tretman – autokefalnost još daleko

Zid ćutnje o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pozlilo Danijeli Đurović, nastavak sjednice Skupštine neizvjestan

Njemačkoj fali 200.000 radnika u samo jednom zanimanju i ne mogu ih nikako naći

LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje nasilje

Odbor “Za spas Zete”: Blokada saobraćaja sve dok se ne odustane ili ne izmijeni ovakav prijedlog Zakona