Mihailo: Crna Gora je napadnuta spolja i iznutra, crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo

Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.
Mihailo: Crna Gora je napadnuta spolja i iznutra, crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo

Foto: CPC

Iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) uputili su apel za potpisivanje peticije kojom, kako su kazali, građani Crne Gore i vjernici CPC traže od državnih organa da omoguće CPC u državi Crnoj Gori, da “ponese svoj krst kao nasljednica crkve, koja je u Ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, članom 40, imenovana i statusno definisana rečenicom “Crnogorska je crkva autokefalna”, i da se nezakonito upisane crnogorske crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište u vlasništvo Srpske crkve, odnosno, Srbije, ponovo upišu u vlasništvo države Crne Gore”.

Jer je, kako su naveli, kralj Aleksandar Karađorđević dekretom, 17. juna 1920. godine, protivustavno ukinuo Crnogorsku crkvu, a Crna Gora do danas nije se koristila pravom da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi povrati status domicilne crkve.

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da će peticiju proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji.

“Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Odriče joj se pravo da bude država, Crnogorcima nacionalni iskaz a Crnogorska pravoslavna crkva je raspeta. Vlasti zakonima koji prkose moralu i pravdi podupiru strane interese. Ozakonili su Crnu Goru kao koloniju čiji se pravni akti pišu u drugim državama, a njena politika usaglašava sa interesima nekih zemalja iz okruženja”, istakao je mitropolit CPC.

Prema njegovim riječiima, država silom nasrće protiv svih koji, naglašava mitropolit Mihailo, stameno stoje na braniku domovine i čuvaju njenu slobodu.

“Na nedavnim mirnim građanskim protestima na Cetinju i u Nikšiću nasrnula je na učesnike, na način da je im je dovela u pitanje i živote. Okosnica takve politike je Srpska crkva kojoj su sve naše crkve, manastiri koje su gradili naši preci i pokretna i nepokretna crkvena imovina nezakonito upisani u vlasništvo. Koristi ih, da s katedre i oltara njeno sveštenstvo raspiruje mržnju protiv Crnogoraca, manjinskih naroda, pripadnika drugih vjera i Crne Gore. Manastire je pretvorila u kasarne a novcem od prodaje crkvenoga zemljišta finasira politiku kojom priziva zlo i prijeti građanskom miru”, poručuje mitropolit CPC.

Zato, kazao je, apeluje na sve građane Crne Gore, u zemlji i inostranstvu, bez razlike na vjeru i naciju, prije, dodaje, nego bude kasno, da “ustanu u odbranu temeljnih vrijednosti civilizacije i građanskoga mira, koji su ugroženi združenim djelovanjem crnogorske Vlade i Srpske crkve”.

“Ta crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode”, rekao je Mihailo.

Pozvao je građane da potpišu peticiju u pismenoj ili elektronskoj formi na linku ovdje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SADŽAKOV: CPC mora da ima ravnopravan tretman – autokefalnost još daleko

Zid ćutnje o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji

PRIZANJE MAKEDONSKE CRKVE: Novi poraz za svetosavsku platformu

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vukčević: Delević je bio dužan da odbije let

Šta je Crna Gora dobila od Abazovićeve američke turneje: Skupo plaćeno „preživljavanje demokratije“

VUJOVIĆ: Abazoviću odgovara politička kriza da bi i dalje vladao

Kaluđerović o govoru Abazovića na GS UN: To nije predizborni skup, ni mjesto za samohvalisanje, neozbiljno je govoriti ‘iz glave’ i na ‘improvizovanom’ engleskom