Izvor: RTCG

Milović: Jovanović ne zaslužuje mandat na čelu Tužilaštva

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović nije zaslužila da dobije novi mandat na čelu tužilaštva, ocijenio je za Portal RTCG bivši državni sekretar Ministarstva pravde Andrej Milović. Kako je kazao, Jovanović, kao prva osoba i rukovoditeljka tužilačke organizacije i predsjednica Tužilačkog savjeta, morala bi po hitnom postupku sazvati sjednicu Tužilačkog savjeta, staviti to pitanje kao prvu tačku dnevnog reda i zajedno sa ostalim članovima konstatovati protivzakonit izbor člana Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca - tužiteljke Đurđine Nine Ivanović.
Milović: Jovanović ne zaslužuje mandat na čelu Tužilaštva

Andrej Milović

“Nakon te odluke, v.d. VDT bi morala sazvati novu Konferenciju državnih tužilaca, radi izbora drugog člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, i obezbijediti da se svi slobodno kandiduju, a na šta je takođe bilo prigovora tokom prethodnog izbora, obzirom da su se određeni tužioci žalili da im je bilo onemogućeno da se čak i kandiduju”, rekao je Milović.

Izbor novog člana bi, kako je istakao, morao biti u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu i Poslovniku o radu Konferencije državnih tužilaca, za razliku od ovog slučaja gdje su prekršeno nekoliko odredbi Zakona i Poslovnika.

“Ukoliko tužiteljka Ivanović bude i dalje učestvovala u radu Tužilačkog savjeta, tj. ovaj problem se ne riješi, a ona bude učestvovala u glasanju i odlučivanju o izboru v.d. VDT koji treba da bude početkom avgusta, to će baciti novu sjenku na rad Tužilačkog savjeta, kao centralnog organa tužilačke organizacije, i dovelo do toga da se ta odluka i sve druge mogu pobijati pred Upravnim sudom, obzirom da je u njeno donošenje učestvovao član TS koji je protivzakonito izabran i ‘uguran’ u TS sa jasnom ulogom, koju sam prepoznao od samog početka, a to je da opstruira i koči sve promjene u tužilačkoj organizaciji”, naglasio je Milović.

Kaže i kako ne misli da je dosadašnja v.d. VDT Maja Jovanović “zaslužila da dobije novi v.d. mandat”.

“Iako sam i ja glasao za nju prilikom prvog izbora. Štaviše, svaki dan njenog rukovođenja tužilačkom organizacijom, predstavljalo bi gubljenje vremena i nastavak ‘kamufliranih’ reformi tužilačke organizacije, koju i dalje karakterišu svi oni gore navedeni obrasci ponašanja. Ona nažalost predstavlja kontinuitet, a ne diskontinuitet u radu i ponašanju rukovodioca tužilačkom organizacijom”, kazao je Milović.

Smatra da su njeni rukovoditeljski kapaciteti vrlo ograničeni, “bez hrabosti da izvrši neophodne rezove, a liše predloga da Vladimir Novović bude GST, ne vidim niti jedan dobar potez koji bi je kandidao za novi mandata v.d. VDT, a kamoli puni mandat VDT”.

“Ako analiziramo njene javne nastupe, vidimo da jedino čime se ponosi i o čemu govori jeste ono što nije njena zasluga, već isključivo zasluga rada GST i SDT. Za v.d. VDT i VDT potrebno je izabrati kandidata van tužilačke organizaicije, prije svega iz reda sudija ili advokata, nekog koga lične emocije i relacije neće sprečavati da tužilačku organizaciju koja se nažalost ponaša kao oni koje po zakonu treba da gone, potpuno transformiše i počisti”, istakao je Milović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Anon

Ovaj mali je radio nešto neetički, a sada popuje. Ako mu je do popovanja eno mu SPC.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

HRA O ZAKONU O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Izmjene neće rezultirati reformom niti obezbijediti vladavinu prava

Abazović: Hitno izabrati novi tužilački savjet

Obračun sa institucijama: “Neprijatelji” iz sudnice sudiće o radu tužilaca

Živković uputio pismo Delegaciji EU: Bečić je proizveo dvovlašće i pravnu nesigurnost

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milović: Jovanović ne zaslužuje mandat na čelu Tužilaštva

(VIDEO) Radnici Plantaža bacili poklonjeno voće ispred Uprave: “Da vidite breskvu što sam dobio za Bajram, evo im je na livadu”

Krapović: Situacija previše osjetljiva da bismo izlazili sa pojedinačnim stavovima

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge