MUKE PO TRAJEKTU “30. avgust”: Otkazao jedan od motora, djelova nema, popravka nemoguća

Svega dva mjeseca nakon što je svečano pušten u saobraćaj, uz prigodno prisustvo premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i direktora JP Morsko dobro Mladena Mikijelja , trajekt ''30. avgust'' je počeo da pokazuje ozbiljne tehničke nedostatke, što i ne čudi kad se uzme u obzir da se radi o plovilu starom 50 godina.
MUKE PO TRAJEKTU “30. avgust”: Otkazao jedan od motora, djelova nema, popravka nemoguća

Foto: Vlada Crne Gore

Uz veliku pompu trajekt “30. avgust” je sredinom marta počeo da saobraća na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane, međutim osim manjeg požara koji se dogodio 24.marta, mnogo veći problem se pojavio prije nekoliko dana.

Naime, prije par dana prema nezvaničnim saznanjima portala Standard, jedan od motora koji pogone taj trajekt je otkazao u toku vožnje, što je na momenat ugrozilo i bezbjednost saobraćaja u zalivu.

No, posada trajekta je reagovala na vrijeme pa većeg incidenta nije bilo, ali problem sa motorom je ostao, i kako stvari stoje neće biti riješen uopšte.

S obzirom da se radi o plovilu starom 50 godina čiji su motori proizvedeni od strane fabrike Scania Saab AV, koja se 1976. godine raspala u tri fabrike i to SAAB, Scania AV i Scania Aitro, što je dovelo do nestašice rezervnih djelova za navedeni trajektni motor.

Kako je prema nezvaničnim saznanjima portal Standard problem izbio sa jednim od kaiševa na motoru, servisiranje tog kaiša tj. nabavka novog je nemoguća, jer fabrika koja je proizvodila taj motor i rezervne djelove za njega više ne postoji.

Ovo će za posljedicu imati da će trajekt “30. avgust” do daljnjeg saobraćati bez jednog motora, jer popravka istog nije moguća.

Ovo takođe pokazuje opravdanost odluke Jadrolinije da proda ovaj trajekt, zbog nemogućnosti održavanja i nerentabilnosti.

Jadrolinija ga je nakon trećeg pokušaja putem tendera prodala malo poznatoj mikro firmi iz Neviđana ABM toursu za 252.000 eura, koji je na njemu ekspresno zaradio duplo toliko novca u kratkom vremenu prodavši ga JP Morskom dobru u Crnoj Gori.

Portal Standard je već pisao o “nevjerovatnoj” transakciji i povredi Zakona o javnim nabavkama prilikom kupovine trajekta “Prizna” sada preimenovanog u “30. avgust”, kada je detaljno objašnjena šema kojom se sproveo postupak trgovine trajekta.

Nevjerovatno je i to da je ABM Tours iz Neviđana u Hrvatskoj nedugo prije kupovine trajekta “Prizna” dobio pozajmicu od 320.000 eura za koju nemaju dokumentaciju kojom mogu da opravdaju odakle su dobili toliki novac, kojim su očigledno kupili trajekt.

Mikro firma ABM Tours sa samo jednim zaposlenim ni na koji način nije mogla da ni u dužem vremenskom periodu vrati uloženi novac u kupovinu “Prizne”, jer ih je Jadrolinija tenderskom dokumentacijom ograničila da ne mogu vršiti trajektni saobraćaj, a usluge vanrednog trajektnom prevoza, poput renitranja trajekta za potrebe snimanja raznoranih emisija i drugih promotivnih aktivnosti, su kako tada tako i danas mnogo povoljnije kod Jadrolinije nego što je ABM tours mogao da ponudi potencijalnim klijentima.

Cijela priča navodi na zaključak da je ABM Tours unaprijed znao da ima kupca za trajekt “Priznu” čijom prodajom je zaradio veliku sumu novca ( preko 300.000 eura).

Da su prekršene procedure i da postoji sumnja na korupciju oko kupovine ovog trajekta od strane JP Morsko dobro, pokazuje i formirani predmet u ovom slučaju od strane Specijalnog državnog tužilaštva, koje se doduše više od mjesec dana od pokretanja postupka ne oglašava i ne odgovara na pitanja portala Standard kao i drugih medija dokle se došlo sa istragom.

Kupovina pod sumnjivim okolnostima trajekta starog 50 godina, bez mogućnosti ozbiljnog i sertifikovanog servisiranja već dolazi na naplatu sa otkazivanjem jednog od motora i formiranjem predmeta SDT-a, ali ono što je Jadroliniji bilo za staro gvožđe JP Morskom dobru je suvo zlato, pa makar trajekt plovio i bez jednog motora.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milatović danas održava konferenciju za medije, tema nije najavljena

Počela akcija Stop inflaciji 100+: Akcija će trajati do kraja godine

Uhapšen Bjelopoljac, osumnjičen da je nožem ubio rođenog brata

Raskoš i veliki profiti: Koliko vrijedi vila Radoičića i kako je stekao toliko b...