Nakon treće doze 12 prijava na neželjenu reakciju

U Crnoj Gori je do sada prijavljeno 12 sumnji na neželjene događaje nakon primjene treće doze vakcine protiv kovida-19, saopštio je Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).
Nakon treće doze 12 prijava na neželjenu reakciju

Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene tri prijave sumnje na neželjene događaje

U najnovijem presjeku objavljenom na sajtu navodui se da je do 16. januara ove godine u Crnoj Gori dato nešto više od 646 hiljada doza različitih vakcina protiv kovida-19.

U istom vremenskom periodu CInMED-u je, kako se navodi, dostavljeno 436 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina.

“Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene tri prijave sumnje na neželjene događaje”, saopštio je CInMED.

Učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja, kako su istakli, govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su, kako kažu, “od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije COVID-19”.

“Do sada je CInMED dostavljeno 12 prijava sumnji na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine protiv COVID-19”, rekli su iz CInMED-a.

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, se odnosi na vakcinu Sputnik V, dok se 95 od ukupno 436 do sada dostavljenih prijava, odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm.

Na vakcinu AstraZeneca bilo je 56 prijava na neželjena dejstva, a 54 na Fajzerovu vakcinu.

“Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv COVID-19 u Crnoj Gori”, pojasnili su iz CInMED-a.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su, kako kažu, povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

“Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine. U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, ističu iz CInMED-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Institut za javno zdravlje: Nove i objedinjene preporuke o vakcinaciji protiv COVID-19

Prijavljena 41 neželjena reakcija na Sinofarm

Na svakih 5.000 vakcina zabilježene 22 neželjene reakcije

Nakon treće doze dvije sumnje na neželjene efekte

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pipenova nevjerna supruga: ISPUNJAVAO JOJ SVE HIROVE, VARALA GA SA 22 GODINE MLAĐIM

Krstovići ponudili dva miliona eura za slobodu

Avion Air Montenegra bez znanja carine letio do Portugala

HARASANI za Standard: Inspekcija će biti obaviještena o svakom zahtjevu za skraćenje radnog vremena