Izvor: Pobjeda

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i sloboda od kraja jula, dva mjeseca, nema direktora/icu.
Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu sa zakonskom procedurom. Kažu da će objaviti javne konkurse čim se usvoji kadrovski plan koji je u proceduri.

Upitani koje su posljedice nastale zbog nemanja čelnika/ice Direktorata, odgovaraju da taj resor ,,sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa definisanim nadležnostima“.

– Trenutno se poslovi obavljaju u otežanim uslovima zbog odsustva elektronske komunikacije, što je ujedno i razlog uskraćivanja transparentnog informisanja opšte i stručne javnosti, kao i komunikacije sa građanima/kama i institucijama – rekli su oni.

Pojedini građanski aktivisti i predstavnici NVO sektora kritikuju rad ovog resora, nevezano za poteškoće u obavljanju poslova koje su uslijedile zbog hakerskog napada. Došli smo do toga, što se tiče prakse, da je funkcionisanje Ministarstva, posebno u dijelu LGBT oblasti, potpuno blokirano, kaže aktivsta za ljudska prava i direktor Regionalne LGBT organizacije ERA za Zapadni Balkan i Tursku Danijel Kalezić.

Umjesto tima radi sve jedna osoba

– Kompletan posao je spao na jednu osobu koja je zaposlena, a količina posla je tolika da je samo za naš dio potreban cijeli tim. Cijeli posao koji bi trebalo da se odradi ne može da se uradi. Sistem ne funkcioniše – kaže Kalezić.

Podsjeća da je ministar puno obećavao pozitivnog, i njima, i međunarodnoj zajednici.

– Što nema direktora, neimenovanje i manjak zaposlenih i otpuštanje zaposlenih je pokazalo da ako nešto u toj mjeri ne funkcioniše, onda je to namjerna stvar, vjerovatno. Volio bih da čujem ministrovu izjavu. Implementacija nacionalnih politika je stala, usklađivanje povezanih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu, takođe. Zbog čega su svi procesi zaustavljeni, čiji je to interes – kaže Kalezić.

Krajem jula prestao je mandat generalnoj direktorici Direktorata za ljudska prava Mirjani Vlahović-Andrijašević. To je, kako je objašnjeno, učinjeno zbog ukidanja Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Ponovo su se formirali zasebni resori i novi Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda. Vlahović-Andrijašević nije nakon toga više angažovana u Ministarstvu.

Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, između ostalog, štiti od diskriminacije, analizira međunarodne i EU standarde iz oblasti ljudskih prava i sloboda i priprema prijedloge propisa u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa relevantnim međunarodnim standardima. Izrađuje i analize, informacije i izvještaje za potrebe državnih organa, te obavlja druge poslove iz oblasti ljduskih prava i sloboda.

OSI se i ne pominju

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić negoduje što se u nadležnostima ovog ministarstva ,,više OSI i ne pominju“.

– To je neprihvatljivo. Kao da su izbrisali oko 12% populacije – kaže Vujačić.

Podsjeća da je novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MLJMP ukinut i Direktorat za zaštitu od diskriminacije OSI. Dodaje da je to učinjeno bez ikakvih prethodnih konsultacija, bez analize i bez najave.

Godinama su se, kaže Vujačić, zalagali da se pitanja OSI podignu na veći nivo, da im se pristupa s aspekta ljudskih prava.

– Posebno je negativna poruka poslata jer je ranije na poziciji direktorice bila OSI, a dodatno Direktorat su ukinuli u godini kad je trebalo koordinirati pripremu periodičnog izvještaja za Komitet UN o pravima osoba s invaliditetom. Sada se ne zna ni kako će se sprovoditi i pripremati izvještaj o realizaciji Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti. U stvari, jasno je da ne rade ništa već neko vrijeme i da je učinjena značajna regresija po svim pitanjima kada je riječ o OSI – rekla je ona.

Kaže da se ne usvajaju zakoni.

– Propuštili su da nekog nominuju za Komitet UN o pravima OSI. U julu je ministar Đeka bio obećao da će vratiti Direktorat, ali dva mjeseca ništa nijesu uradili, sada i ne mogu u tehničkom mandatu. Umjesto da se jačaju kapaciteti prethodnog direktorata koji je prošle godine imao dvoje zaposlenih, oni su potpuno ukinuli Direktorat – rekla je ona.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Samo 5,6 odsto ispitanika smatra da se prava OSI poštuju u Baru, Ulcinju i Tuzima

Bez političkog učešća osoba potpuno i djelimično oštećenog vida nema promjena

Održan okrugli sto o učešću OSI u saobraćaju Boke

OSI među najizloženijima siromaštvu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UTAJA POREZA: Krivična prijava za 24 osobe, među njima i bivši fubaler Željko Janović

Bunar u Zagoriču obezbijediće dodatne količine vode za sjeverni dio grada

Daka Davidović dobio dojavu o akciji, kada je policija krenula ka Nikšiću?

Đukanović: Neću raspustiti parlament, mnogo sam ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave od Abazovića