Izvor: Pobjeda

Nova komisija ocijeniće ponovo testove, đaci zadovoljni

Ministarstvo prosvjete preporučilo je Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove, a nakon što su đaci, roditelji, pojedini profesori došli juče u prostorije Ispitnog centra negodujući što je njih više od 500 dobilo nulu bodova, uz ocjenu da su prepisivali.
Nova komisija ocijeniće ponovo testove, đaci zadovoljni

Foto: Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

To je Ministarstvo saopštilo nakon sastanka sa predstavnicima roditelja. Na sastanku je bila i profesorica Slađana Knežević koja je i predstavnica roditelja sa Žabljaka i rekla je Pobjedi da im je ministar Miomir Vojinović kazao da će biti formirana nova komisija koja će da pregleda testove. Svi će, navodi dalje ona, da budu ocijenjeni, svaki tačan odgovor će se vrednovati ,,bez detektivske ocjene šta je slično sa nečijim drugim odgovorima“. Kaže da, može, naravno, neko da dobije jedinicu, ali ne nulu.

“Mi ne tražimo petice, trojke, samo tražimo da se testovi ocijene”, rekla je profesorica.

Kaže da će narednih dana da se objave novi rezultati.

Iz Ispitnog centra Pobjedi nijesu odgovorili na pitanja.

Štrajk glađu
Đak Luka Vojinović je juče počeo da štrajkuje glađu u prostorijama Ispitnog centra i prekinuo je nakon odgovora ministra. Maturant je ispričao da mu je tokom dana bilo ponuđeno da će dobiti pozitivnu ocjenu i da prekine štrajk, ali je on odbio tu ponudu i rekao da se bori za pravdu svih drugova.

Đacima su juče predstavnici Ispitnog centra govorili da im testovi nijesu ocijenjeni, jer su ocjenjivači došli do saznanja da se prepisivalo. Maturanti su demantovali te navode. Pominjali su da imaju informacije da postoji određena vajber grupa gdje su pojedini učenici tokom testa slali pitanja i tražili odgovore na njih. Tvrde da oni to nijesu radili i da su nedužni.

Roditelji i pojedini profesori maturanata iz više crnogorskih gradova, a mahom sa sjevera, pisali su juče pritužbe i poslali dopis Ministarstvu prosvjete u kojem su najavili da će svi podnijeti pojedinačno krivične prijave ako se problem ne riješi. Pričali su i da planiraju od ponedjeljka da radikalizuju proteste i da ne planiraju da napuste zgradu Ispitnog centra. Pisali su i premijeru Dritanu Abazoviću, pozivali ministra Vojinovića da ih primi na razgovor koji se realizovao tek poslije podne, oko 17 sati.

Svi koji su juče bili u prostorijima Ispitnog centra tvrde da nije bilo prepisivanja, da su im telefoni bili odloženi, da čak u učionicama nijesu imali interneta. Komentarisali su pojedini kako su drugovima pomagali da izrađuju testove, da imaju iste odgovore kao njihove i da su oni, za razliku od njih, položili. Predstavnica roditelja sa Žabljaka i profesorica Slađana Knežević kazala je novinarima da mogu da se pogledaju njihovi telefoni, da se sagleda listing. Tvrdi da niko nije prepisivao. U toj žabljačkoj srednjoj mješovitoj školi od 27 učenika samo je troje prošlo ispit. Ona kaže da tokom polaganja niko nije utvrdio nepravilnosti i navodi primjer da je navodno zamjereno đacima što su slično odgovarali na određena pitanja.

Primjeri sumnjivih odgovora

“Na primjer, piše Vojvoda Draško, u Mlecima je upoznao šta? Đaci su pisali multikulturalnost, različitu kulturu, običaje, način života. Ko je odgovorio multikulturalnost zaključeno je da je prepisivao i dobio nulu bodova, ništa se ostalo nije gledalo niti se ocjenjivalo. Svi propusti koji su se dešavali prethodnih godina slomili su se sada na ovu generaciju. Mom sinu su rekli da je dao na jedno pitanje konfuzan odgovor i da su sreli još kod nekog i rekli da je prepisivao”, kaže ona.

Đaci su juče negodovali što su dobili nulu i zbog problema koje će imati tokom upisa na fakultet. Neće, kako su rekli, moći da upišu željene fakultete, popravni iz maternjeg imaju u avgustu kada će biti popunjena mjesta u prvom krugu na fakultetima.

Učenik Viktor Stijepović kaže da je juče pitao predstavnike Ispitnog centra zašto je dobio nulu bodova i da su mu rekli da se vidi da je sam radio test i preporučili da piše pritužbu.

“Tvrde na osnovu sličnih odgovora sa nekima iz Podgorice da smo radili test preko Vajber grupe. Mi nemamo internet u školi. Niko ne može da upiše fakultet, ne može da se dobije diploma o završenoj srednoj školi bez prelazne ocjene na maturskom ispitu”, kazao je maturant.

Anes Račić iz Berana rekao je da su im oduzeli telefone i da nije bilo moguće prepisivanje. Đaci su komentarisali da je nemoguće da se test iz maternjeg ne može uraditi za dvojku i kritikovali su ocjenjivače.

Marija Bojović iz Berana kazala je novinarima da je pomogla nekim đacima da polože test, imaju iste odgovore kao njene, a da je ona dobila nulu bodova.

“A oni ne znaju da sastave prostoproširenu rečenicu. Jedva su dvojke imali. Ovo je nepravedno. Jedan đak generacije dobio je nulu bodova”, rekla je Bojović.

Nedavno je za osnovce odgođeno polaganje testa iz matematike zato što se ispostavilo da su đaci imali gotove rezultate. Ponovljen je bez nepravilnosti, saopštili su nadležni. Rožajsko tužilaštvo je formiralo predmet i još istražuju kako su zadaci procurili. Nakon svakog ciklusa polaganja maturskog ili polumaturskog ispita u javnosti se objelodanjuje da se prepisuje, da nastavnici pomažu đacima, ispisuju rezultate i na tabli. Najavljivali su donosioci odluka da će uvesti strože mjere, što se nije realizovalo do ove godine, kada je procurio test za osnovce iz matematike. Na ponovnom polaganju testa supervizori su kontrolisali procedure i zaključili da je sve proteklo kako treba, te da su samo oduzeli telefone nekim učenicima i udaljili ih iz učionica. Najavljeno je da će sačiniti zapisnike na osnovu kojih će donijeti mjere da se unaprijedi stanje.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Na mjestu klinike Dritanovog brata nikla nova bolnica

Đuričković: Karakter Vlade zavisiće od njenih činilaca, nema uslova za održavanj...

Đurović: Akcija Stop inflaciji ponovo od 2. oktobra sa preko 100 proizvoda

Zvaničan stav Evropske unije: Na Kosovu je izvršen teroristički napad