Novaković Đurović: Proglasiti Sinjajevinu zaštićenim područjem

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predlaže da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta, saopšteno je iz resora na čijem je čelu Ana Novaković Đurović.
Novaković Đurović: Proglasiti Sinjajevinu zaštićenim područjem

Ana Novaković Đurović, foto: Vlada CG

Agencija za zaštitu životne sredine je izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zastićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine. U Studiji se, na osnovu podataka o prirodnim, pejzažnim i kulturnim vrijednostima, te ocjene stanja područja, kao i shodno socijalno-ekonomskom kontekstu i činjenici da je jedan dio istraživanog područja definisan kao jedno od područja u okviru EMERALD mreže u Crnoj Gori, teritorija Sinjajevine predlaže za zaštitu shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Studija je upućena lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji se prostire Sinjajevina: Mojkovac, Kolašin, Danilovgrad, Šavnik i Žabljak. Zakonske procedure (Zakon o zaštiti prirode) nalažu da predlog treba da podnesu lokalne samouprave Vladi, koja potom odlučuje o proglašenju zaštite.

“Vjerujem da će pomenute opštine, na osnovu dostavljene Studije, predati predlog i da ćemo uskoro imati ovo pitanje na Vladi. Stav Ministarstva je jasan- Sinjajevina treba da bude zaštićena”, poručila je ministarka Novaković Đurović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dan Sinjajevine u Podgorici: Sačuvati planinsku ljepoticu

Jadransko more sa rekordno niskim udjelom zaštićenih područja, potrebna hitna akcija

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Od Krivokapića i Injac tražimo da ukinu odluku vojnom poligonu

Na Sinjajevini novi protest: Vlada da ukine odluku o vojnom poligonu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Lakonić za STANDARD: VOLI ne uvozi mlijeko iz Srbije, snabdijevanje teče neometano

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Tot za STANDARD: Nova pjesma u pop maniru, prethodnih mjeseci sam vrijedno radila kako bih ispunila sve ono što se od mene i očekuje

Ko je Ivan Vujović koji je danas uhapšen u Hrvatskoj