Izvor: RTCG

NVO Green Home: Ekološka inspekcija da suzbije izlov zaštićenog prstaca

Uprkos tome što nije sezona prstaca, u crnogorskim ugostiteljskim objekatima među raznovrsnim plodovima mora, gostima se nude i zakonom zabranjeni prstaci, bez obzira na to što su zaštićena vrsta, kazali su u NVO Green Home. Ta NVO pozvala je ekološku inspekciju da intenzivira aktivnosti u dijelu kontrole ugostiteljskih objekata, a građane da budu ekološki osvješćeni i doprinesu očuvanju životne sredine, tako što će prijaviti nelegalne aktivnosti vezane za sakupljanje, distribuciju i služenje prstaca u Crnoj Gori.
NVO Green Home: Ekološka inspekcija da suzbije izlov zaštićenog prstaca

Foto: NVO Green Home

Kako navode u saopštenju, ova vrsta se nalazi na listi Zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Crne Gore. Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi propisuje novčanu kaznu od 10.000 do 15.000 eura za pravno lice koje hvata, uzima, prima, kupuje, prodaje, skladišti, transportuje i zadržava na ribolovnom plovnom objektu zaštićene vrste riba i drugih morskih organizama, među kojima su prstaci.

“Devastacijom kamenitih površina gdje su prstaci rasli dugi niz godina, remeti se prirodna ravnoteža staništa, koju naseljava ne samo ova vrsta, već i mnoge druge. Prstacima treba najmanje pet godina da se smjeste na novu površinu stijene, a 10 do 20 godina da narastu do dužine od pet centimetara. Da bi se u restoranu dobila samo jedna porcija, neophodno je uništiti od jedan do dva metra kvadratna stjenovite podloge. Samim tim, prema svim normama, ovi mekušci se ne smiju nalaziti u ponudi restorana”, naglašavaju u NVO.

Podsjećaju da je evropski prstac (lat. Lithophaga lithophaga) školjka iz porodice dagnji (lat. Mytilidae) i jedna je od najčešćih i najpoznatijih školjki u sjeveroistočnom Atlantiku i Mediteranu, uključujući Jadran.

Prstaci su izdužene, valjkaste morske školjke tankih i glatkih ljuštura. Prosječna dužina iznosi oko 9 cm (nekada i do 15 cm), dok prosječna težina iznosi od 20 g, a nekada može dostići i do 100 g. Ljuštura je simetrična, spolja kestenjaste boje, prošarana elipsoidnim šarama. Zanimljivo je da ove šare označavaju starost prstaca, poput godova. Preferira samostalno kamenje, litice, gdje izlučivanjem kiseline buši rupu, stvarajući prostor prikladan svojoj veličini. Još u larvenom stadijumu prijanja za stijenu i započinje sa bušenjem. Tokom godina rastom prstaca, raste i šupljina koju nastanjuje. Živi u kolonijama, gdje nekada može postojati i preko 300 jedinki po metru kvadratnom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ekološka inspekcija da suzbije sakupljanje prstaca

U Evropi nestalo 600 miliona ptica u posljednjih 40 godina, najviše vrabaca

Invazivne vrste mijenjaju biodiverzitet Jadrana

BOLNICA CODRA: Dok cijeli svijet ubrzano povećava bolničke kapacitete, crnogorskoj Vladi ne trebaju ni postojeći

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šabović poručio Foliću: Ukoliko imenujete novog načelnika ne isključujem mogućnost organizovanja protesta

Marković: DPS je nezaobilazan politički faktor; Bulatović: Da je država u normalnom stanju bilo bi logično da DPS i DF napravio dvotrećinsku većinu

PRVI KRUG PREGOVORA: Do 1. marta manjinska vlada i predsjednik Skupštine

Skandal usred restorana, Divac nasrnuo na Nišu Saveljića zbog kćerke