Od početka godine 48 smrtno stradalih su saobraćaju, u planu novi pravilnici za auto škole

Prema podacima Uprave policije (UP) oko 12.000 građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina, konstatovano je u toku današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva prosvjete i Uprave policije.
Od početka godine 48 smrtno stradalih su saobraćaju, u planu novi pravilnici za auto škole

Ministarstvo prosvjete

Sastanak je organizovan kako bi precizirali dalju saradnju povodom definisanja i donošenja pravilnika a povodom izmjena koje se tiču auto-škola, odnosno povećane bezbjednosti u saobraćaju.

“Sastanku su prisustvovali Dragan Gorović pomoćnik direktora UP i Željko Peković, načelnik sektora za bezbjednost drumskog saobraćaja. U ime Ministarstva prisutna je bila državna sekretarka Milijana Jelušić – Vukotić, te zaposleni u Direkciji za cjeloživotno učenje”, naveli su iz resora.

Prema podacima UP, kako se navodi, oko 12.000 građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina.

“Ministarstvo prosvjete, kao krovna institucija auto- školama, obećala je predstavnicima policije da će zaposleni u ovom sektoru preduzeti sve kako bi se pravilnicima, podzakonskim aktima, te uslovima za licenciranje škola i uslovima za sprovođenje vozačkog ispita preventivno djelovalo”,  ističu iz Ministarstva prosvjete.

S obzirom da postojeći testovi za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita za B i C kategoriju nijesu mijenjani dugo vremena, radna grupa Ministarstva je pripremila i poslala na stručno mišljenje Mašinskom fakultetu – saobraćajni odsjek, Univerziteta Crne Gore.

“Testovi su, po prvi put, prevedeni na engleski i albanski jezik”, dodaju oni.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da u skladu sa novim Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjavaju auto-škole, “one su u obavezi da do četvrtog decembra usklade svoje poslovanje, nabavku novih vozila, prostora, nastavnih sredstava, opreme i nastavnog kadra”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Negativan kućni test ne znači da nemate omikron

DA LI ĆE KRIVOKAPIĆ ISPITIVATI KANDIDATE: Profesor mašinstva predsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita

VOJINOVIĆ ZA STANDARD: Očekuju nas veliki troškovi zbog tužbi direktora, religijski uticaj ne smije biti prisutan u školama

Konjević: Vlada Krivokapića nije poništila zaključak iz 2019. kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon, utisak da je Injac davala otkaze iz političkih razloga

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Spasojević imenovan za načelnika Istražnog zatvora u Spužu, Bauković otišao u penziju

Pogledajte šemu sajber napada sa “ruskim pečatom” u Crnoj Gori koju je objavio DFC

Petrović Jokoviću: Sram te bilo, nećeš valjda poslije ovoga u crkvu ili hram!

Sramna izjava Jokovića: Više ja i Dragoslav Šćekić imamo djece nego svi poslanici Demokrata…