Predstavnici institucije Ombudsmana u posjeti u Bijelom Polju: U hotelu „Bijela Rada“ 29 izbjeglih Ukrajinaca, među njima 12 djece

Državljani Ukrajine koji borave u kolektivnom smještaju u Bijelom Polju izrazili su zadovoljstvo uslovima i tretmanom, saopšteno je tokom posjete predstavnika institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji će narednih dana razgovarati i sa grupom koja boravi u kolektivnom smještaju u Budvi.
Predstavnici institucije Ombudsmana u posjeti u Bijelom Polju: U hotelu „Bijela Rada“ 29 izbjeglih Ukrajinaca, među njima 12 djece

“Zaštitnik od početka ratnih dešavanja u Ukrajini s pažnjom prati situaciju koja se tiče dolaska ukrajinskih državljana, a tim povodom ostvarili smo intenzivnu i kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Crvenim krstom, koji nam blagovremeno dostavljaju potrebne informacije”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, u Crnoj Gori za sada postoje dva kolektivna smještaja koji su obezbijedili humani pojedinci- manji u Bijelom Polju, veći u Budvi, dok se najveći broj državljana Ukrajine nalazi u privatnom smještaju kod članova porodice i prijatelja.

“Budući da institucija Zaštitnika u svom mandatu ima brigu o izbjeglim i raseljenim licima, obilaskom lokacija privatnog-kolektivnog smještaja predstavnici institucije u direktnom razgovoru sa građanima Ukrajine razmjenjuju informacije na osnovu kojih će planirati svoje buduće aktivnosti”, piše u saopštenju.

U hotelu „Bijela Rada“ u Bijelom Polju boravi 29 izbjeglica, od kojih je 12 djece. Djeca su uzrasta 4-17 godina i nijedno nije bez roditeljske pratnje.

Državljanima Ukrajine obezbijeđeni su smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i sportsko-rekreativne aktivnosti. U razgovoru sa predstavnicima institucije iz sektora za prava djece i zaštitu od diskriminacije državljani Ukrajine ukazali su na veoma zadovoljavajuće uslove boravka i odnosa sa lokalnim vlastima i stanovništvom.

“Iskazali su želju da budu radno angažovani, da se djeci obezbijedi uključenost u obrazovni proces, kao i da pohađaju kurs jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, imajući u vidu da bi im aktivno korišćenje jezika olakšalo boravak u zemlji i pristup ostvarivanju prava i sloboda”, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, apeluje da se nastave pozitivni primjeri gostoprimstva i razvijanja odnosa sa izbjeglicama iz Ukrajine, ukazujući na traumatična iskustva koja su doživjeli u svojoj zemlji kao i neizvjesnost i brigu sa kojom se svakodnevno suočavaju, dok čekaju završetak ratnih sukoba.

“Među osobama koje borave u Crnoj Gori imamo one koji su izgubili članove najuže porodice, dok su sudbine mnogih koji su ostali u Ukrajini i dalje neizvjesne. Očekujem da svi mi, pojedinci ali i institucije sistema, na djelu pokažemo solidarnost i senzibilnost za svu muku koja je zadesila ovaj narod i učinimo sve što možemo da im olakšamo boravak u našoj zemlji”, kazao je on.

Predstavnici institucije narednih dana posjetiće i lokaciju za kolektivni smještaj u Budvi i nastaviti da pratimo životne okolnosti i potrebe državljana Ukrajine.

“O našim zapažanjima i aktivnostima informisaćemo Ambasadu Ukrajine u Podgorici, međunarodne organizacije i ombudsmanske institucije, razmjenjujući informacije kroz članstvo u mrežama i tijelima”, dodaju u saopštwnju.

Podsjećaju da je Zaštitnik na početku napada na Ukrajinu uputio pismo podrške ukrajinskoj koleginici Lyudmili Leontievnoj i narodu Ukrajine, izrazivši solidarnost u borbi za slobodu i nadu da će rat biti zaustavljen diplomatskim putem u najhitnijem roku.

“Institucija se pridružila izjavama Evropske mreže ombudsmanskih institucija /ENNHRI/ i Evrospke mreže ombudsmana za djecu /ENOC/, kojima se poziva na hitan prekid sukob, poštovanje ljudskih prava civila u ekstremno izazovnoj situaciji i pomoć izbjeglima”, piše u saopštenju.

Podsjećaju i da je prema podacima MUP-a od 24.2.2022. godine do 10.4.2022.godine u Crnu Goru je ušlo 11.407 lica, a napustilo je njih 5.047.

“U tom periodu ukupno pet državljana Ukrajine podnijelo je zahtjev za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, dok je od 4-10.aprila a 107 lica iz Ukrajine podnijelo je zahtjev za privremenu zaštitu”, zaključuje se u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zaštitu Crne Gore namjerava da traži 17 državljana Ukrajine

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kako su ANB i policija skovali paklenu zavjeru protiv građana na Belvederu

Krivična protiv Jovanovića, pronađene dvije puške u ilegalnom posjedu

Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

VEŠOVIĆ: Vuković nosilac, na listi samo kompetentni i nekompromitovani