Izvor: Primorski portal

Onkološki pacijenti ostali bez terapije koja za njih znači život

Doktor Sanja Rakanović Vasilkov onkološki je pacijent i treću godinu prima imuno bilošku terapiju. Međutim, 1. juna je vraćena iz Kliničkog centara Crne Gore iz Podgorice za Bar bez terapije. Za sada se ne zna kada će moći primiti terapiju koja za mladu ženu život znači, jer lijeka nema u državnoj zdravstvenoj ustanovi, a raspisivanje tendera je upitno.
Onkološki pacijenti ostali bez terapije koja za njih znači život

Klinički

Nakon što je dijagnostikovan maligni melanom sa metastazama i urađene neophodne intervencije, ljekari su dr Sanji Rakanović Vasilkov propisali imuno biološku terapiju koju mora da prima svakih 21 dan, na onkologiji u Kliničkom centaru Crne Gore.

“Među kritičnim sam pacijentima. Nisam prmila terapiju. Vraćena sam prije dvije nedelje. Doktorka na okolologi mi se izvinila i rekla da sam već četvrti pacijent tog jutra koji je vraćen zbog nedostatka terapije. Ostali smo bez pembroliizumab ili kejtruda, imunobioloski lijek koji ja primam. Fale genski lijekovi zelboraf i kotelic… Sve zalihe su potrošeni”, kaže za Primorski portal dr Rakanović Vasilkov.

Navodi da zna još mnogo onkoloških pacijenata koji su ostali bez neophodne terapije.

“Rečeno nam je da su sve zalihe potrošene. Koliko smo obavješteni tender još nije ni raspisan tako da su naši životi dovedeni u pitanje. Za liječenje melanoma u Crnoj Gori trenutno nema lijekova. Imuno biološka terpija za nas onkološke pacijente znači život. Potrošene su i zalihe. Tender koliko smo obavješteni, niije rasposan.. U pitanju su životi ljudi. Za onkološke pacijente dan znači mnogo. Za čelnike ministarstva zdravlja prema ovakvom postupanju pacijenti su brojke. Terapija drži bolest pod kontrolom da se ne aktivira. Već sam trebala primiti terapiju. Imam učestale  epi napade, trnjenje prstiju”, navodi sagovornica Primorskog portala.

Prema njenim riječima, lijek može da se kupi u susjednim državama, Turskoj i košta oko 3.500 eura.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Najteži pacijenti bez terapije, Montefarm tvrdi da nema nestašice

DR MILAŠEVIĆ za Standard: U 2020. od raka umrlo 1.765 ljudi, zdravstvena prosvijećenost u CG na niskom nivou

STANDARD ANALIZA: Povećan broj testiranja na KOVID, privatni testovi i liječenje koštaju više STOTINA EURA, agresivnost pacijenata prema medicinskom osoblju zabrinjavajuća

DR LEKIĆ za Standard: Otkrivanje malignih bolesti u ranoj fazi najvažniji korak, kadrovski ojačati zdravstveni sistem CG

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Najljepša voditeljka uživa na ljetovanju, je li vam poznato OVO MJESTO?

Glavni odbor SNP-a o potezima nakon formiranja vlasti u Beranama

ĐENERO ZA STANDARD: Crna Gora treba da zanemari nepovoljan međunarodni okvir za proširenje EU i samostalno „plovi protiv vjetra”

Gdje je danas i šta radi BRAT Anđeline Džoli: Njihov poljubac u danas šokira svijet