Petrović: Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni vlasnik?

Piše: Aida Petrović, aktivistkinja mirovnog i žeskog pokreta
Petrović: Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni vlasnik?

Aida Petrović

Brojeći poslednje dana odlazeće 2021. godine i svega što se izdešavalo nameće mi se kao mantra misao: „Bilo ne ponovilo se“. A po prirodi stvari treba se radovati predstojećim praznicima i nadati se boljoj i uspješnijoj godini u svemu.

Ipak realno sagledavajući svu crnogorsku zbilju ne mogu da zaobiđem činjenično stanje i atmosferu koja je manje ili više svakodnevno prisutna i neminovno utiče na živote svih nas a karakterišu je: otrovna politička retorika mnogih političara/ki i nemjerljivo podijeljena politička scena, društvena raspolućenost sa akcentom na „moje i tvoje“ , vjersko kreiranje i nametanje atmosfere u kojoj je naglašeno kao jedino ispravno i prihvatljivo postojanje jedne vjere, nacije, crkve u kojoj dominiraju diskriminacija, jednoumlje, sunovrat etike i ljudskosti, negacija različitosti, klerofašizam, okupacija i gašenje drugačije riječi, mišljenje, stava.

Vjerovala sam da će svako moje javno i građansko obraćanje biti poslednje i da neće biti mjesta za novim javnim obraćanjima kao normalnu reakciju na srednjovjekovnu retrogradnost i pogubnu politiku vlasti jer ćutanje na zlo mi nije svojstveno koliko god da „košta“.

Sve propuštene prilike da se sredi i uredi sopstvena država Crna Gora po svim demokratskim principima, ekonomski osnaži i ojača njena suverenost i zaokruže identitetska i vjerska pitanja sada dolaze na naplatu.Da li je to rađeno svjesno ili ne, ne znam ali svakako je odlika političke bahatosti i odraz izostanka pravovremenog i objektivnog sagledavanja stanja stvari i istoriskih činjenica iz prošlosti Crne Gore, koje smo uvjek skupo plaćali.

Cijenu takvih političkih neadekvatnih reagovanja i nakon ove aktuelne vlasti plaćaće đeca svih nas, jer već sada rastu i stasavaju generacije mladih zadojeni podjelama i mržnjom prema svemu/svakome ko nije izdanak “njihove” vjere, nacije, kulturne, političke pripadnosti.

Nakon svega što se izdešavalo 2021. godine na političkom, ekonomskom, socijalnom, pravnom, identitetskom, kulturnom, vjerskom planu uz neizostavno kontinuirano kršenje ljudskih prava i negiranje svih različitosti i drugosti po ocjeni aktuelne Vlade, skoro da više nemam osjećaj začuđenosti i zgražavanja nad svim novim nepočinstvima aktuelne vlasti.

To nikako ne znači da loše i pogubne stvari aktuelne vlasti prihvatam, već bi moj odnos prema takvim dešavanjima mogao stati u Njegoševe riječi “Što gođ dođe ja sam mu naredan!”( naredna)

U državi u kojoj poslanici vladajuće strukture javno iznose stav o neodrživosti budžeta ali će ipak glasati za njegovo usvajanje ne čudi i javno priznanje poslanika “Sprdamo se”, jer oni to zaista dobro rade, a mi građani/ke Crne Gore ih plaćamo da bi nas ponižavali do neslućenih granica.

Zato i uz najveći optimizam mišljenja sam da će iduća godina biti samo još gori nastavak svega već viđenog kao i novih necivilizacijskih i represivnih pritisaka prema svim neistomišljenicima/ama politike aktuelne vlasti, uz nastavak uništavanja i satiranja države Crne Gore.

Na kraju 2021. godine i na samom pragu početka 2022 godine ne mogu a da se ne zapitam : “Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni “vlasnik” ?

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Mugoša: Crna Gora sa aktuelnom vlašću ne može u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zirojević o izjavi Krivokapića: Nezamapćena drskost i politički bezobrazluk slučajnog premijera

Krivokapić: Vjerovatno ću otići u Cuce i vakcinisati se

U Baru uhapšen Podgoričanin Miloš Rakočević, sumnja se da je prodavao drogu

(VIDEO) Drama u Baru: Baranin prijeti da će aktivirati bombu, policija na nogama…