Podgorica ostala bez Klinike za psihijatriju: Donatorska akciji “za krov psihijatrije”

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra je zatvorena nakon više od 60 godina koliko je služila građanima Crne Gore za liječenje od mentalnih poremećaja. Već tri i po mjeseca, od 26. septembra, pacijenti kojima je neophodan hospitalni psihijatrsijski tretman bivaju slati na liječenje u SPB Dobrota i Psihijatrsijsko odjeljenje OB Nikšić. Zaposleni koji su radili na Klinici za psihijatriju, njih 46 bivaju raspoređeni u dodatne ambulante ili po drugim odjeljenjima - istakla je specijalista medicinske psihologije, zaposlena na Klinici za psihijatriju KCCG dr sc Nevenka Pavličić.
Podgorica ostala bez Klinike za psihijatriju: Donatorska akciji “za krov psihijatrije”

– Nužni smještaj koji se planira za hospitalni tretman u periodu do otvaranja nove klinike, a koju treba da koriste pacijenti sa mentalnim oboljenjima, kao i zaposlenici je Stara medicinska škola koja je dotrajala montažna zgrada, neuslovna za boravak i bez udobnosti za pacijente, sa starom i dotrajalom bravarijom i koja neadekvatno štiti unutašnje prostorije, ispunjena neprijatnim mirisima od kolektora, gdje ljeti boravak postaje neizdržljiv usled velikih temperatura. Ova zgrada je služi kao nužno rješenje za razne situacije kad trebaju dodatne ambulante ili ako se poveća broj pacijenata pa se nema gdje sa njima, kao kroz period vrhunca epidemije kovida-19 – navela je ona.

Dodaje da treba da se zapitamo da li je normalno i prihvatljivo da glavni grad Podgorica, sa 243.000 zdravstvenih osiguranika (procjena iz 2022 godine), kao i ostale zdravstvene institucije u Crnoj Gori koji su svoje pacijente slali na hospitalni tretman nemaju Kliniku za psihijatriju u KCCG, kada smo svjesni povećane incidencije mentalnih oboljenja i niza poremećaja koji idu uporedo i sa krizama koje pogađaju svijet, pa i Crnu Goru.

– Da li je u redu za sve porodice koje pored teškoće što imaju pacijenta na psihijatriji moraju da putuju za Nikšić ili Kotor kako bi ih posjetili i obskrbili sa potrebnim stvarima? Da li je u redu da oni koji nažalost nisu u stanju da brinu o sebi bivaju skrajnuti u neuslovne prostorije? Sigurni smo da svi mi nećemo dozvoliti da pacijenti sa mentalnim oboljenjima budu diskriminisani u sistemu zdravstva, jer su vulnerabilna grupa pacijenata i posebno zaslužuje human pristup i ambijent primjeren čovjeku koji je u stanju potrebe za zbrinjavanjem pred nizom mentalnih teškoća. Ovo je u više navrata utvrdio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman. Druge klinike KCCG raspolažu modernim ambijentalnim prostorom, tehnikom i telemedicinom ravnoj klinikama u Evropi, dok Klinika za psihijatriju ili „mala klinika u parku“ kako je kolokvijalno zovu ima krov koji prokišnjava i nijesu joj obezbijedjeni osnovni uslovi za rad u okviru KCCG – rekla je Pavličić.

Poziva sve koji su u mogućnosti, da pomognu Klinici za psihijatriju KCCG, da svojim donacijama daju doprinos da se krov stare zgrade psihijatrije popravi, a pacijenti sa mentalnim poremećajima borave u uslovima dostojnim čovjeka. 

– U pitanju je doprinos ne samo materijalne prirode, već nadasve humane – ovim činom omogućićemo ranjivoj kategoriji naših sugrađana kao i njihovim porodicama da se liječe i borave u svom gradu, a prostorije će ostati funkcionalne i za neku drugu upotrebu po otvaranju nove klinike za psihijatriju. Rješenje postoji, naime Građevinski fakultet UCG je imenovao komisiju za procjenu 4. aprila čijim je nalazom utvrđeno da krovnu konstrukciju koja se nalazi iznad Klinike za psihijatriju, locirane u parku Petrovića, treba hitno sanirati, a djelove ranijih urušenih klinika za dermatovenerologiju i neurologiju srušiti i otkloniti, čime bi se stvorile pretpostavke da uz sanirani krov i bočne zidove i određene radove nakon toga ova institucija bude potpuno funkcionalna. Vrijeme izvođenja čitavog posla ne bi trajalo duže od dva mjeseca, a cijena radova koje su procijenili u aprilu 2022. godine je iznosila oko 89.400 eura bez PDV-a, a za korisnu površinu oko 500 metara klinike – rekla je Pavličić.

Sadašnji menadžment KCCG je, dodaje, dao dozvolu i otvorio žiro račun za donacije zainteresovanih gradjana iz Crne Gore i dijaspore-

– Dobrodošla je i pomoć zainteresovanih građevinskih kompanija i Opštinskih službi Podgorice koje svojom djelatnošću mogu da pomognu kroz sprovodjenje liste predviđenih građevinskih radova od strane Građevinskog fakulteta UCG, a nakon obraćanja KCCG i njihove pisane saglasnosti, koje se takođe nalaze u dnu teksta. Takođe pozivam i svoje kolege zdravstvene radnike u KCCG i sistemu zdravstva Crne Gore, da opredjeljivanjem jedne svoje dnevnice podrže ovu akciju „za krov psihijatrije“ i pokažu da svi treba da se pomažemo i imamo jednaka prava da se liječimo u humanim uslovima, a naročito oni koji su vulnerabilne grupe kao što su pacijenti sa mentalnim poremećajima. Humanost jednog društva se mjeri time koliko su u stanju da pomognu onome koji bi volio da mu pomoć nije potrebna – kazala je Pavličić.

Nažalost, prema njenim riječima, takvih je sve više, a mi kao društvo, od pojedinaca, radnika, humanista do kompanija i Mistarstva zdravlja CG i opštinskih organa Podgorice – kao i mnogo puta do sada možemo da se okupimo oko zajedničkog cilja i učinimo da ljudi oko nas ne pate, i da im se obezbijedi adekvatna pomoć.

– Molim sve koji šalju svoje donacije ili participiraju u ovoj akciji za „Krov psihijatrije“ da to u svojim uplatama i naglase u dijelu svrha uplate. Predloge za sanacije od strane građevinskih firmi i ostalih službi grad Podgorice slati na adresu [email protected] ili na mob +382 69184115 – navela je Pavličić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Radulović: KCCG podržava privatni angažman ljekara

Dva točka za plavi krug-mijenjajmo dijabetes

DR LEKIĆ za Standard: Otkrivanje malignih bolesti u ranoj fazi najvažniji korak, kadrovski ojačati zdravstveni sistem CG

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policija identifikovala skoro sve sa snimka šenlučenja u centru Podgorice

Berancu zadržavanje do 72 sata zbog saobraćajne nesreće u tunelu Lokve

Policija i tužilaštvo rade na indetifikaciji osoba koje su šenlučile u centru grada

Jasmina Šupeljak, kreativni direktor magazina Elle: “Moj stil sam ja. Kako me sretnete taj dan, baš tako se osjećam”