Izvor: Gradski portal

Popović: Potpuna srbizacija kulturnog prostora Crne Gore je cilj imenovanja Radulovića

Izbor Andrije Radulovića na mjesto direktora Direktorata za savremenu kulturnu produkciju ne čudi, jer je potpuno u skladu sa dosadašnjim ciljevima i koncepcijom Krivokapićeve vlade, saglasni su sagovornici Gradskog portala.
Popović: Potpuna srbizacija kulturnog prostora Crne Gore je cilj imenovanja Radulovića

Milorad Popović

Cilj je da se kulturni prostor Crne Gore potpuno srbizuje, odnosno da se sve što je značajno u crnogorskoj kulturi, svi njeni organizacioni i kreativni segmenti onemoguće u stvaralaštvu, kazao je za Gradski portal pisac i izdavač Milorad Mijo Popović.

„Imamo do sada nezapamćenu situaciju da je kultura većinskog naroda ostala bez ikakvog uporišta da se može finansirati iz državnog budžeta. Kulturu, nauku i prosvjetu u Crnoj Gori preuzela je osoba koja za sebe kaže da je srpski nacionalista i četnik, a posebnu potporu Srbi imaju i kroz Srpsku kuću”, smatra Popović.

On ističe da smo danas u situaciji potpunog gašenja i nestanka svih segmenata koji su do sada radili na afirmaciji crnogorske kulture.

„Što se tiče skupa na kojem je Radulović bio sa Krivokapićem, nemam šta da dodam. Svako u svoje slobodno vrijeme može da se druži s kim hoće i da podržava koga hoće. Međutim, indikativno je da će osoba sa takvim afinitetima dobiti priliku da odlučuje o strategiji i prioritetima kulture u Crnoj Gori”, zaključio je Popović.

Ni nekadašnjeg ministra kulture, a sadašnjeg generalnog sekretara DPS-a Aleksandra Bogdanovića ne čudi što je Andrija Radulović novo ‘osvježenje’ Krivokapićeve vlade.

„Zapravo, sada već možemo govoriti kako se izvršna vlast u sve većoj mjeri popunjava učesnicima tog ‘čuvenog’ skupa. To je upravo prava mjera ovakve vlasti – njihovi kadrovi su ljudi koji su do juče učestvovali na druženjima osvjedočenih nacionalista, pod fotografijama Karadžića i Mladića, uz besjede ‘znamenitih’ plaćenika i terorista“, kaže Bogdanović. U svakoj drugoj situaciji, dodaje, imenovanje Radulovića predstavljalo bi skandal.

„Ali ne i u ovoj, kada smo već navikli na kadrove nalik na njega, na afirmaciju neskrivenih šovinista i sljedbenika četništva i tvoraca srebreničkog genocida. Sve je,

očekivano, praćeno potpunom tišinom onog dijela javnosti koji je do skoro bio prepoznat po kritikama i kad razloga za njih nije bilo“, ističe Bogdanović. Nažalost, u ovom momentu je najteže razumjeti šta je veća prijetnja crnogorskoj kulturi – to što je u rukama otvorenih nacionalista i sljedbenika šovinističke ideologije ili, kako je rekao, što i dalje nema budžeta, tako da su svi programi i projekti potpuno zamrli. „Logično je, međutim, da se sve to dešava u resoru čiji ključni kadrovi propagiraju ‘oćiriličenje’, a pritom ne znaju ni kada je štampan ‘Oktoih’, za koje su ugledni regionalni autori ‘ustaška đubrad’, čiji eksperti progone i vrijeđaju novinare, koji vode obračune sa nastavnicima i učenicima po crnogorskim školama“, zaključio je Bogdanović.

Podsjetimo, o crnogorskom kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, odlukom Vlade premijera Zdravka Krivokapića, od 12. maja brine profesor razredne nastave i književnik Andrija Radulović.

Riječ je o čovjeku koji je rame uz rame sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, članovima Šešeljeve radikalne stranke i četničkih udruženja 1999. godine bio na svečanom dočeku međunarodnog teroriste i srpskog nacionaliste Nikole Kavaje u kući Milete Čiče Pavićevića na Draču u Podgorici.

Raduloviću je ministarka Bratić povjerila da brine, između ostalog, o poslovima koji se odnose na podsticanje razvoja svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva Crne Gore, državnim nagradama i da vrši nadzor nad radom dva nacionalna teatra – Zetskog doma i Crnogorskog narodnog pozorišta, te nad Centrom savremene umjetnosti, Muzičkim i Filmskim centrom.

Kniževnik Balša Brković nije želio da komentariše imenovanje Andrije Radulovića na ovu funkciju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


1 komentara


Eagles

Svaka akcija izaziva reakciju! Vlast postize samo kontra-efekat i budi uspavani patriotizam kod Crnogoraca

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Pogledajte ko su potpisnici: Podršku Pokretu “21 MAJ” dalo preko 2000 ljudi

Popović: Đukanović mora pozvati građane da izađu na ulice; Vrlo je štetno nadati se da se građanska Crna Gora može praviti sa Bečićem

BOGDANOVIĆ ZA STANDARD: STAĆEMO NA PUT PLATFORMAMA ZA ŠIRENJE LAŽI, U KRATKOM ROKU POMOGLI DESETINAMA STVARALACA U CRNOJ GORI

Bivši ministri: Neprihvatljivo i politički rizično spajanje četiri resora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kusovac: Krivokapić se ponovo, u nedostatku rezultata, kiti tuđim perjem

Đurović: Crnom Gorom vlada koalicija čiji su članovi bili protiv nezavisnosti Crne Gore

Novi direktori po mjeri srpskoga sveta

Podgorica: Uhapšena osoba kod koje je pronađen heroin i dijelovi oružja