Popović-Samardžić: Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih

Vakcina MMR je u primjeni gotovo pola vijeka, potpuno je bezbjedna i čuva dijete od brojnih ozbiljnih komplikacija, kazala je u razgovoru za Radio Cetinje epidemiološkinja i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.
Popović-Samardžić: Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih

“Postoji opasnost od epidemije malih boginja u Crnoj Gori, jer je broj djece koja su primila obavezne vakcine je izuzetno nizak. Kada su u pitanju male boginje, u Crnoj Gori imamo mogućnost da budemo zaštićeni i spremni za nešto što se potencijalno može desiti. Međutim, u protekle dvije godine nijesmo baš bili uspješni, i nijesmo uspjeli da animiramo građane, dopremo do njih i objasnimo u kojoj mjeri bi bila opasna epidemija malih boginja po cjelokupno društvo i zdravstveni sistem. Ne znam da li više volimo da iskusimo problem pa da ga onda rješavamo, ili je u pitanju narastajuće nepovjerenje u cijeloj državi. To ostaje tek da se vidi, ali Crna Gora jeste u opasnosti od još jedne epidemije”, poručila je Popović-Samardžić.

Najlošiji obuvat vakcinisanih je u populuciji djece mlađe od pet godina, a upravo kod njih, objasnila je epidemiološkinja, “morbile stvaraju naviše komplikacija”.

“Prema podacima od prije petnaest dana u Crnoj Gori ukupno je oko 18.500 osoba, uzrasta od 1 do 5 godina, koje nijesu primile MMR. Zabrinjavaju niski obuhvati vakcinisane djece rođene 2021. godine, tek 12 posto. Znači oko 856 djece je primilo prvu dozu MMR vakcine, dok 6.250 djece nije primilo, dakle, samo u jednom godištu”, kazala je Popović-Samardžić.

Male boginje su respiratorna infekcija, kazala je ona i istakla da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mjera.

“Male bogine su najinfektivna zarazna bolest, a prenose se direktnim kontaktom s oboljelom osobom i vazduhom – kijanjem, kašljanjem; respiratornim kapljicama koje se tom prilikom emituju. Podaci pokazuju da jedna zaražena osoba može da zarazi veliki broj osjetljivih osoba. U literaturi ćete naći da može zaraziti od 12 do 18 osoba”, objasnila je Popović-Samardžić.

Posljednji slučaj morbila u Crnoj Gori evidentiran je 2018. godine i tada je bilo 200 potvrđenih slučajeva, a još 200 sumnjivih.

MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa).

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DJEVOJČICA SAMA TRAŽILA DA PRIMI MMR: Mama, želim da se vakcinišem, jer neću da se razbolim

BEGIĆ: Epidemija malih boginja u Crnoj Gori izvjesna

Begić: Bez MMR vakcine posljedice mogu biti tragične, u slučaju epidemije jedno od 20 djece može biti hospitalizovano

IJZ ZA STANDARD: Proces nabavke vakcina protiv majmunskih boginja komplikovan, širenje dezinformacija i lažnih vijesti može dovesti do ogromnih posljedica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Otkrića turske policije: Tokom potrage za tijelom Mijanovića u vili Bojanića iskopana tri ženska tijela, isplivale i slike mučenja

Kandidat Demokrata, DF-a i Pokreta „Evropa sad“ zavisi od opcije za koju se odluči DPS

Medojević: Propao plan Miška Perovića da postane predsjednik, birači ni ne znaju ko je on

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat