Izvor: Cetinjski list

Radnici Komunalnog Cetinje tužili firmu

Tridesetak radnika Dioničarskog društva ''Komunalno'' – Cetinje podnijelo je tužbu za nadoknadu razlike prilikom obračuna plata. Kako za Radio Cetinje kaže pravni zastupnik dijela radnika Komunalnog, advokat Aleksandar Kovačević, od jula 2012. umjesto po 121 euro , koliko iznosi obračunski koeficijent po granskom kolektivnom ugovoru, radnicima je pogrešno obračunavata plata po obračunskom koeficijentu od 99 eura.
Radnici Komunalnog Cetinje tužili firmu

Foto: Cetinjski list

Kovačević navodi da nijesu računali koliko iznosi ukupna razlika ali da se prema njegovoj procjeni radi o neto iznosu ne manjem od 250.000 eura. On je potvdio da su četiri radnika već dobila spor, da su još četiri sudska procesa pri kraju, zakazana još tri ročišta, a da se 12 predmeta nalazi u aktivnom postupku medijacije.

Kovačević navodi da se u ovom slučaju ne radi samo o trenutno zapošljenima već da ima i radnika koji su u nekom ranijem periodu radili u „Komunalnom“.

Radio Cetinje saznaje da za sve one kojima je u „Komunalnom“ plata obračunata po obračunskom koeficijentu od 99 eura, a koje zastupaju i drugi advokati ukupni iznos prelazi milion eura. U to su uračunati i troškovi advokata, kamate i ostali troškovi.

Sagovornik Radio Cetinja iz komunalnog preduzeća, čije ime je poznato redakciji, rekao je da su tužbe neki od radnika podnijeli ranije i da su ostali radnici kada su pomenutoj grupi isplaćene pare odlučili da i oni traže svoja prava. Naš sagovornik je negirao da se radi o politički motivisanoj odluci.

Poslovanje D.o.o. „Komunalno“ Cetinje bilo je i predmet revizije, a u nalazu revizora stoji da se „uvidom u analitičku karticu poreskog obveznika – Društva kod uprave prihoda i carina, evidencija prijavljenih poreza i doprinosa razlikuje od evidencije u poslovnim knjigama Društva.

U dokumentu u koji RTC ima uvid se kaže da su „obaveze u poslovnim knjigama Društva prikazane u ukupnom iznosu 1.632.307 eura, dok je u Upravi prihoda i carina stanje na ukupnom iznosu 2.737.053 eura kao i kamate u ukupnom iznosu 13.825 eura na porez na dohodak fizičkih lica.“

U nalazu se konstatuje da su „obaveze na porez i PDV usklađene ali i kamate na porez i dobit u poslovnim knjigama iznose 75.124 eura, a prema evidenciji Uprave prihoda i carina 107.904 eura kao i kamate na pdv u poslovnim knjigama 14.188 e, a prema evidenciji Uprave prihoda i carina 41.851e

Prijstonica Cetinje je preuzela dug po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa. Uvidom u analitičku karticu kod Prijestonice Cetinje za reprogram stanje obaveze iznosi 1.268.913 eura. Na osnovu obavještenja Uprave prihoda i carina o rezultatima ispitnog postupka broj 03/8-2-12518/2 od 10.12.2021. godine ukupan dospio dug Društva po osnovu poreza i doprinosa iznosi na dan 1.12 2021.g. 1.593.971 euro.“

Na kraju se kaže da „stanje evidencije poreza i doprinosa treba uskladiti“.

Razlike koje su konstatovane ne znače nužno nelegalno poslovanje, one mogu biti rezultat i neevidentiranja preuzimanja duga Prijestonice od strane Uprave prihoda i carina, odnosno da Uprava „duži“ Komunalno za ukupan iznos poreza i doprinosa.

D.o.o. „Komunalno“ – Cetinje došlo je u žižu javnosti sredinom jula ove godine kada je odlukom novih organa upravljanja dotadašnji direktor Saša Zvicer smijenjen, između ostalog i zbog objelodanjivanja dijela ugovora prema kojemu bi mu se u slučaju prekida mandata isplatilo 50.000 eura. Prema nezvaničnim saznanjima Zvicer je svoj zahtjev za isplatu podnio Agenciji za mirno rješavanje sporova.

U sindikatu D.o.o. „Komunalno“ Cetinje nijesu željeli da komentarišu aktuelnu situaciju, na pitanje Radio Cetinja da li sindikat može da posreduje kako bi se postigao eventualni dogovor i izbjegne blokada firme samo je rečeno „da se uskoro očekuje sastanak radnika.“

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

AFERA ,,UNIŠTAVANJE CIGARETA“: Putevi istrage vode ka Radu Miloševiću

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Nova imena na spisku odobrenih kredita

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zimske bolesti disajnih organa: Evo koji su simptomi i kako ih izbjeći

Miu Miu je najpopularniji brend godine prema platformi Lyst

Vanja Milinković Savić umalo “udavio” Džaku

Sudar kamiona i automobila na izlazu iz Budve