Radojević: Ljudske veličine, kakav je bio Veljko Vlahović, se ne smiju zaboravljati

Danas su delegacije SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica zajedno sa mještanima Trmanja, a u povodu Dana borca 4. jula, posjetili rodnu Kuću narodnog heroja Veljka Vlahovića i položili cvijeće na Spomen bistu ovog velikog revolucionara.
Radojević: Ljudske veličine, kakav je bio Veljko Vlahović, se ne smiju zaboravljati

Foto: SOBNOR

Prisutne je pozdravio u ime OBNOR-a 1941 – 1945 Glani Grad Podgorica sekretar Djordjije Miško Selić, koji je ujedno i mještanin Trmanja.

Selić je između ostalog istakao da mu čini veliko zadovoljstvo što je u prilici da u ime OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica i u ime prisutnih mještana zahvali se svima na prisustvu i poželio im ugodan boravak ovdje u našem Trmanju.

“Danas smo se okupili ovdje u povodu Dana Borca 4. jula, da se poklonimo sjenima i djelu narodnog heroja i velikog revolucionara Veljka Vlahovića, rođenog u ovom ponosnom i slobodarskom mjestu Trmanju i posjetimo njegovu rodnu kuću, i njemu u nezaborav na ovom mjestu danas smo položili cvijeće i odali dužnu počast”, rekao je Selić.

Mi Rovčani i cijela Crna Gora, dodaje on, ponosimo se na lik i djelo našeg Veljka i na njegov životni put i ogroman doprinos koji je dao ratu i revoluciji, i državi uopšte.

“Čast mi je da danas pozdravim naše drage drugove i prijatelje: Predsjednika SOBNOR-a Crne Gore Radojicu Radojevića, potpredsjednike SOBNOR-a prof. Ljubenka Borovića i pukovnika Mirka Stanića;, sekretarku SOBNOR-a Radmilu Čagorović i moje Trmanjce. Poseban pozdrav našem borcu NOR-a 1941 – 1945. velikom antifašisti Milanu Bulatoviću, počasnom predsjedniku OBNOR-a Bijelo Polje i nadasve dobrom čovjeku”, ističe Selić.

Selić se nakon toga osvrnuo na doprinos Trmanjaca u Narodnooslobodilačkoj borbi i na kraju poručio neka vječno žive sjećanja na našeg Veljka, a ova spomen bista će na ovom istom mjestu vječno ostati da nas posjeća na njegov lik, ogroman doprinos i veliko djelo.

Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

U ime SOBNOR-a Crne Gore prisutne je pozdravio predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević, koji je govorio o liku i djelu Veljka Vlahovića.

“Čast mi je da Vas sve skupa srdačno pozdravim ovdje na slobodarskom Trmanju u ponosnom Rovačkom kraju u ime SOBNOR-a Crne Gore i da vam se zahvalim na organizovanju ovog slobodarskog skupa – posjeti Spomen bisti i rodne kuće velikog revolucionara i narodnog heroja Veljka Vlahovića. Želja nam je a i obaveza da povodom 4. jul Dana borca evociramo sjećanja na Veljka Milinkova Vlahovića, velikana Rovačkog plemena i Kolašinskog kraja, velikana Crne Gore i ondašnje Jugoslavije, čovjeka koji je bio poznat i uvažavan kod nas i u svijetu”, istakao je Radojević.

Prema njegovim riječima, ljudske veličine, kakav je bio Veljko, se ne smiju i ne mogu zaboravljati, ne samo od savremenika, već i budućih generacija.

“To su ljudi koji svjedoče o jednom vremenu i jednom narodu. To je istorija”.

Kako su naveli iz SOBNOR-a, Veljko potiče iz ugledne i poznate Rovačke porodice Vlahovića.

“Otac Milinko je bio kapetan Crnogorske vojske, a bio je komandant Rovačkog bataljona u bici na Mojkovcu. Veljkova dva brata, Dušan i Branko su poginuli u Drugom svjetskom ratu kao partizanski borci i komunisti. Najmlađi brat Mišo i sestra Dunja bili su ugledni građani na visokim funkcijama u Crnoj Gori i Srbiji, nosioci „Partizanske spomenice 1941“. Veljkova majka Mijojka je takođe bila aktivni učesnik NOR-a.

Veljko Vlahović rođen je 2. septembra 1914. godine ovdje u selu Trmanje, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Podgorici i Beogradu. Studirao je mašinstvo na Tehničkom fakultetu u Beogradu, Pragu, na Sorboni, u Parizu i diplomirao na Univerzitetu u Moskvi.

Veoma rano se, još kao srednjoškolac, uključio u radnički pokret.

U Savez komunističke omladine Jugoslavije je primljen 1933. godine, a u Komunističku partiju Jugoslavije 1935. godine, kao već istaknuti studentski aktivist.

Učestvovao je u Španskom građanskom ratu, kao borac Internacionalnih brigada. Krajem januara 1937. godine, s grupom od 26 jugoslovenskih studenata, iz Praga se ilegalno, preko Pariza, prebacio u Španiju.

Ubrzo poslije dolaska u Španiju, u bici na Marami, 14. februara 1937. teško je ranjen u nogu. Veljko krajem jula 1938. godine stiže u Pariz, gdje je od CK KPJ dobio zadatak da organizuje tehniku i dokumenta za ilegalni i legalni povratak u zemlju jugoslovenskih dobrovoljaca iz Španskog građanskog rata.

U Parizu se prvi put susreo s drugom Titom, i od tada je jedan od njegovih najbližih saradnika i dosljednih sljedbenika.

Dok je boravio i radio u Parizu, izabran je 1939. godine za člana CK SKOJ-a. Oktobra 1939. upućen je u Moskvu, kao predstavnik SKOJ-a, u Komunističku omladinsku internacionalu (KIM). Vlahović je tada pojačao rad na vezama jugoslovenskih komunista i građana s domovinom i radio na popularizaciji Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije.

Po zadatku CK KPJ i Vrhovnog štaba NOPOJ, u Moskvi je, 11. novembra 1941. godine, organizovao s Đurom Salajem radio-stanicu „Slobodna Jugoslavija“, preko koje je u svijet prodirala istina o borbi naroda Jugoslavije protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Nakon oslobođenja zemlje, obavljao je najodgovornije partijske i državne dužnosti, bio je potpredsjednik Vijeća naroda u Narodnoj skupštini FNRJ, zamjenik ministra inostranih poslova FNRJ (1951 — 1952) i direktor lista „Borba“ (1953).

Bio je član Izvršnog odbora i član Predsjedništva SSRN Jugoslavije (do juna 1966.), član Centralnog odbora SUBNOR Jugoslavije, predsjednik Centralnog odbora Saveza ratnih vojnih invalida Jugoslavije (do oktobra 1965) i član Uprave udruženja španskih boraca Jugoslavije.

Za člana Centralnog komiteta KPJ (SKJ) biran je od Petog do Desetog kongresa. Od Sedmog kongresa SKJ član je Izvršnog komiteta, a od Osmog kongresa do Šestog plenuma Centralnog komiteta bio je jedan od sekretara CK SKJ. Na Devetom i Desetom kongresu biran je za člana Predsjedništva CK SKJ. Bio je i predsjednik Gradske konferencije SK Srbije Beograda, od marta 1968. do marta 1970. godine.

Bio je član Savjeta federacije i imao čin rezervnog general-major JNA.
Bio je veoma cijenjen kao saborac i drug, kao izuzetno skroman, principijalan i dosljedan borac za socijalizam. Kao istaknuti teoretičar, prekaljeni revolucionar, sljedbenik i saborac druga Tita, imao je veliki autoritet u Jugoslaviji i u revolucionarnom pokretu u svijetu”, naveli su u saopštenju.

Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

“Veljko Vlahović bio veliki čovjek i mi moramo biti ponosni što je takav čovjek potekao sa ovih slobodarskih prostora i koliko god budemo uradili da sačuvamo lik i djelo Veljka Vlahovića, da sačuvamo uspomenu na njega, to nikada neće biti dovoljno”, istakao je Radojević.

Naša obaveza i najmanje što možemo da uradimo, smatra on, da nikada ne zaboravimo, one koji su svoje živote ugradili za slobodu nase drage domovine.

“Nadamo se da će časni i junački život narodnog heroja Veljka Vlahovića, biti uzor mladim generacijama i narastajima. Neka vječno žive sjećanja na grandiozno djelo narodnog heroja i velikog revolucionara Veljka M. Vlahovića. Neka mu je vječna slava”, poručio je Radojević.

I na kraju Radojević je Svim članovima i poštovaocima SOBNOR-a Crne Gore, i svim onim antifašistima koji slijede časne tradicije naše slavne NOB-e, kao i svim našim poštovaocima od Triglava pa do Đevđelije, koji poštuju našu slavnu revoluciju , čestitao 4. jul Dan borca.

“Prisutni su nakon svečanosti nastavili sa druženjem u kući pok. Miluna Selića, poznatog narodnog učitelja i borca NOR-a i njegovog sina Miška, gdje je organizovan prigodan koktel i gdje je uz parizanske pjesme i razgovor nastavljeno druženje. Danas je u ovom lijepom Rovačkom kraju na Trmanju bio dan za pamćenje i nezaborav”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Radojica Radojević izabran za predsjednika SUBNOR-a Crne Gore

Na Tjentištu obilježeno 79 godina od bitke na Sutjesci

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Radojević: Neka je slava herojima i vitezovima Trinaestojulskog ustanka

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zeković: Vrh policije naredio pripravnost zbog protesta ispred Vlade

UP: Uhapšeno lice za koje se sumnja da je vođa kriminalne grupe iz Turske

U Podgorici nestao Nikola Nedeljković

Otvaranje autoputa pitanje dana: Sve spremno, samo da neko presječe vrpcu