Rajnke, Brđanin i Novović otvorili FBI Mini akademiju za pripadnike policije i predstavnike SDT

Zoran Brđanin direktor Uprave policije, Vladimir Novović glavni specijalni tužilac i Džudi Rajzing Rajnke ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, otvorili su danas FBI Mini akademiju koju pohađaju pripadnici Uprave policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva.
Rajnke, Brđanin i Novović otvorili FBI Mini akademiju za pripadnike policije i predstavnike SDT

Foto: Uprava policije

Prvi modul obuke, od predviđenih četiri, odnosi se na osnovnu obuku o tehnikama kriminalističke istrage i održava se od danas do 4. novembra.

Značaj ove obuke je višestruk za bezbjednosni sistem Crne Gore, a veoma je značajno što ga pohađaju službenici policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako navode, obuka je prilika da se pripadnici ovih institucija zajedno upoznaju sa kriminalističko istražnim tehnikama, posebno u oblasti finansijskih istraga, pranje novca, kriptovaluta i drugih segmenata koji predstavljaju prioritete postavljene u najvažnijim strateškim dokumentima za borbu protiv organizovanog kriminala.

Brđanin je istakao da je ova obuka pokazatelj snažne podrške Ambasade Sjedninjenih Američkih Država bezbjednosnom sistemu u borbi protiv organizovanog kriminala, i iskoristio priliku da se zahvali ambasadorki Rajnke i njemom timu na značajnom podršci crnogorksoj policiji u svim segmentima njenog rada, a posebno ICITAP-u i INL-u za kontinuirano prepoznavanje potreba Uprave policije, što u velikoj meri doprinosi ispunjavanju ciljeva u sprovođenju reformskih procesa i ostvarivanju konkretnih rezultata.

Brđanin se posebno zahvalio FBI instruktorima na uloženom trudu i iskazanoj spremnosti da znanje podnijele sa pripadnicima Uprave policije.

Glavni specijalni tužilac Novović se osvrnuo na dva veoma važna projekta koji se realizuju uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i konstatovao da će ova obuka koja će se održavati u narednih nekoliko mjeseci pružiti mogućnost specijalnim tužiocima i službenicima da iz prve ruke dobiju uvid u način funkcionisanja vodeće agencije za sprovođenje zakona saveznih vlasti SAD, ali i da steknu znanja i vještine koje će im pomoći u svakodnevnom radu.

Ambasadorka Rajnke je kazala da je unapređenje sposobnosti crnogorskih policajaca i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući njegovo procesuiranje, na samom vrhu prioriteta Vlade SAD i Ambasade. „Najveći cilj ovih kurseva je da vam pomogne da izgradite slučajeve, koji uključuju mnoge komponente policijskih i tužilačkih službi, u međusobnoj koordinaciji”, rekla je ambasadorka učesnicima, policijskim službenicima i predstavnicima Specijalnog državnog tužilaštva.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

IZ UP ZA STANDARD: Udarićemo na finansijsku moć mafije, PRIORITETI sprječavanje i rasvjetljavanje ubistava, visoke korupcije i krijumčarenja narkotika

Umjesto odgovora na upozorenja Novović naredio hapšenje Lazovića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukanović: Niko više nema pravo da ćuti

OTVORENO PISMO NOVOVIĆU: Poslanici prave ustavni puč

Uljarević i Vujović: Bitnim procesima se više ne upravlja iz Crne Gore

Optužnica protiv Injac još na čekanju u SDT-u