Regionalni direktor SZO za Evropu u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Regonalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans H. Kluge, 6. i 7. maja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Regionalni direktor SZO za Evropu u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

PHOTO YORICK JANSENS

“Osim što je  izraz poštovanja prema Crnoj Gori, ova posjeta predstavlja priliku  za politički i ekspertski dijalog, ne samo o odgovoru na COVID, kao monumentalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom izazovu, već i o potrebi redefinisanja prioriteta sektorskih politika, boljem pozicioniranju zdravlja na političkoj i razvojnoj agendi, kao snažne determinante ekonomskog razvoja i socijalne kohezije”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Kluge susrešće se sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupištine Aleksom Bečićem, a svoju posjetu počeće sastankom sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i predstavnicima Ministarstva zdravlja, uključujući i rukovodioce Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore.

Teme sastanka biće odgovor na COVID 19, Program rada SZO za Evropu, kao osnov izrade nove zdravstvene politike u Crnoj Gori, ulaganje u zdravstvenu sigurnost i definisanje okvira saradnje za uspostavljanje Kriznog centra (EOC), unaprijeđivanje zaštite od finansijskig rizika prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, jačanje primarne zdravstvene zaštite kao okosnice univerzalne zdravstvene zaštite.

Pored toga, biće organizovan  i sastanak sa Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, obilazak COVID centra Doma zdravlja Podgorica na Starom Aerodromu i punkta za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici, a drugog dana posjete Regionalni direktor SZO za Evropu, Kluge sastaće se sa dekanom Medicinskog fakulteta Miodragom Radunovićem i nakon toga održati predavanje za predstavnike akademske zajednice, u kojem će predstaviti program rada SZO za Evropu, sa posebnim osvrtom na ulaganje u zdravlje, inovacije i znanje- put održivog oporavka.

Nakon sastanka sa ministarkom zdravlja, u četvrtak, 6. maja, ministarka Borovinić Bojović i Kluge daće izjave za medije, koje će snimiti ekipa Vladine Službe za odnose s javnošću.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Regionalni direktor SZO za Evropu u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Borovinić Bojović: Ne razmišljam o ostavci, zdravlje građana prioritet

U Crnu Goru stigao kontigent od 24.000 doza AstraZeneka

SZO i Njemačka isporučile medicinsku opremu Crnoj Gori u cilju jačanja odgovora na COVID-19

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

CKM: Ministarka Bratić da odgovori ko je dozvolio isticanje trobojke u školi u Murinu

STANDARD sa dr Jovanom Mašić o mitovima veganstva i zdravlju

Medojević: Božović i Perović zloupotrebvaju Crkvu i žele da podrže Vladu bez DF-a

Danska odlučila: Nema vakcinacije vakcinom Džonson i Džonson