Izvor: Glas Amerike

SAD: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima

Sjedinjene Države razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtjev za podršku, koji bi Vlada Crne Gore mogla da uputi, saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta povodom učestalih sajber napada na vladinu infrastrukturu.
SAD: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima

Stejt Department

“Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom”, ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO.

O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

Crna Gora veoma cijeni brzi odgovor saveznica sa kojima će nastaviti da radi na zaštiti i saniranju posljedica ovog izuzetno snažnog i dobro organizovanog napada, navodi se u objavi na Tviteru.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpjeti trajne posljedice, i iznijeli procjenu da je napad koštao izmedju 100.000 i 2,5 miliona eura.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka, te da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije.

Zbog sajber napada, prošle nedelje je zasijedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je formiranje operativnog tima da bi se djelovalo preventivno i dodao da će Crna Gora tražiti ekspertsku pomoć međunarodnih partnera.

Abazović je poručio uoči sjednice da su sajber napadi politički motivisani.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

Hibridni rat protiv Crne Gore: Dugogodišnji pokušaji destabilizacije i česti sajber napadi

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sajber napad na Crnu Goru: Kako je ministar Dukaj mijenjao priču; Da li su podaci građana zaštićeni kao što on tvrdi?

Očekuje se reakcija EU i SAD: Eventualni ulazak DF-a u vladu definitivan krah proevropske pozicije Crne Gore

Vučić i Rama o Abazoviću: Imao je hrabrosti da donosi teške odluke, uradio je više nego njegovi prethodnici za čitavu deceniju

Krapović: Abazović prvo tražio blanko podršku DPS Vladi, pa tek nakon toga da razgovaramo